Gruzijska predsednica po množičnih protestih vložila veto na “ruski zakon”

Svet 18. Maj 202418:27 10 komentarjev
Salome Zurabišvili
Salome Zurabišvili (Foto: Profimedia)

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. Vladajoča stranka je sicer že večkrat poudarila, da ima dovolj glasov, da preglasuje predsedničin veto.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je danes sporočila, da je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. V izjavi na televiziji je dejala, da gre v bistvu za ruski zakon, ki je v nasprotju z gruzijsko ustavo in je ovira na poti Gruzije v Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarila je še, da je zakon, ki ga je v torek sprejel gruzijski parlament, treba razveljaviti. Vladajoča stranka Gruzijske sanje je sicer že večkrat poudarila, da ima dovolj glasov, da preglasuje predsedničin veto.

V skladu z zakonom, ki se zgleduje po ruski zakonodaji, se morajo nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom.

Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Gruzijski protivladni protesti
Protesti v Gruziji (Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA)

Vlada v Tbilisiju po drugi strani trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne želi razkriti izvora sredstev.

EU in zveza Nato sta posvarili Gruzijo, da se s sprejetjem zakona o tujem vplivu oddaljuje od njiju. Nato je zakon označil za korak v napačno smer, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je Tbilisi pozval, naj ga umakne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje