Svarila Gruziji, da se z “ruskim zakonom” oddaljuje od EU in Nata

Svet 15. Maj 202413:34 2 komentarja
Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih
Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih (Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze)

Dan po sprejetju zakona o tujem vplivu, ki so ga izglasovali v gruzijskem parlamentu, se vrstijo opozorila iz tujine. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da zakon negativno vpliva na napredek Gruzije na poti v EU, predstavniki zveze Nato pa, da je sprejetje korak v napačno smer. Oglasili so se tudi Združeni narodi in ZDA.

Evropska unija in zveza Nato sta danes posvarili Gruzijo, da se s torkovim sprejetjem zakona o tujem vplivu oddaljuje od njiju. Nato je zakon označil za korak v napačno smer, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Tbilisi pozval, naj ga umakne.

“Sprejetje tega zakona negativno vpliva na napredek Gruzije na poti v EU,” je v skupni izjavi z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem izpostavil Borrell. Ob tem je pozval gruzijske oblasti, naj umaknejo zakon, ki nevladne organizacije, financirane iz tujine, označuje kot tuje agente. Zakon po besedah Borrella ni v skladu s temeljnimi normami in vrednotami EU, saj bo spodkopal delo civilne družbe in neodvisnih medijev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je ob tem zagotovil, da je EU pripravljena še naprej podpirati Gruzijce, ki si prizadevajo za evropsko prihodnost. Borrell je še poudaril, da EU podpira gruzijsko ljudstvo, njegovo odločitev za demokracijo in prihodnost Gruzije v EU. Opozoril je tudi, da so zastraševanje, grožnje in fizični napadi na civilne akterje, politike, novinarje in njihove družine nesprejemljivi in da morajo gruzijske oblasti ta dejanja preiskati. V Bruslju so že pred sprejetjem zakona opozorili, da bo potrditev Gruzijo ovirala na njeni poti v EU.

Tudi Nato je danes opozoril Gruzijo, da je sprejetje novega zakona korak v napačno smer, stran od evropskega in evroatlantskega povezovanja. “Gruzijo pozivamo, naj spremeni smer in spoštuje pravico do mirnih protestov,” je na družbenem omrežju X še zapisala tiskovna predstavnica zavezništva Farah Dakhlallah.

Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih
Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih (Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze)

“Oblasti in poslanci so se odločili, da ne bodo upoštevali številnih opozoril zagovornikov človekovih pravic in organizacij civilne družbe. Posledice za pravice do svobode izražanja in združevanja v Gruziji so zdaj žal velike,” pa je poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. ZDA so že v torek sporočile, da bodo zaradi “zakona v ruskem slogu” morale znova razmisliti o odnosih z Gruzijo.

V skladu z zakonom, ki se zgleduje po ruski zakonodaji, se bodo morale nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom. Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Vlada v Tbilisiju po drugi strani trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne bi hotela razkriti izvora sredstev. Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, ki je proevropsko usmerjena in v sporu z vlado, naj bi na zakon vložila veto, vendar vladajoča stranka Gruzijske sanje vztraja, da ima dovolj glasov, da jo preglasuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje