V Gruziji protesti po umoru novinarja pred parado ponosa

N1 video 12. Jul 202111:09 > 12:10 1 komentar

Gruzijski televizijski snemalec je po napadu pred parado ponosa, ki bi morala potekati pretekli ponedeljek, a je bila zaradi nasilnega protesta več sto protestnikov odpovedana, podlegel poškodbam. V nedeljo se je na ulice odpravilo na tisoče Gruzijcev, ki zahtevajo odstop vlade.

37-letnega snemalca Aleksandra Laškaravo so sinoči našli mrtvega v njegovem stanovanju. Kot je poročala neodvisna televizijska postaja TV Pirveli, pri kateri je bil snemalec zaposlen, je umrl zaradi poškodb, ki so mu jih zadali protestniki pred napovedano parado ponosa pretekli ponedeljek v Gruziji. Nasilna tolpa protestnikov mu je med drugim zlomila več obraznih kosti, a natančen vzrok smrti še ni bil potrjen.

Na protestih proti shodu zagovornikov pravic skupnosti LGBTQI v Gruziji je bilo poškodovanih najmanj 40 novinarjev in drugih medijskih delavcev. Zaradi nasilja so nato napovedano parado ponosa odpovedali. Novinarjem in medijskim delavcem so protestniki po poročanju Guardiana zadali številne poškodbe glav, pretrese možganov, kemične opekline in zlome okončin.

Napade na novinarje so ostro obsodili tudi v neprofitni organizaciji Novinarji brez meja, kjer so k ukrepanju pozvali tudi tamkajšnje oblasti. Obtožili so jih tudi “krivdne odgovornosti”, saj so odgovorni ostali pasivni, napadov niso preprečili oziroma niso ustrezno zaščitili novinarjev.

Gruzijski notranji minister je v nedeljski kratki izjavi za javnost potrdil, da so v primeru smrti Laškarava odprli tudi uradno preiskavo. Borci za človekove pravice pa so se v nedeljo zbrali na protestni akciji, na kateri so zahtevali odstop predsednika vlade Iraklija Garibašvilija, saj naj bi on in njegova vladajoča stranka s svojim podpihovanjem sovražnega ozračja v državi dejansko omogočila nasilje pred tednom dni. Na včerajšnjem protestu se je pred parlamentarnim poslopjem zbralo 8.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje