Pred parado ponosa v Gruziji vsaj 40 poškodovanih novinarjev

N1 video 05. Jul 202119:23 > 19:28 0 komentarjev

V Gruziji je bilo na protestih proti shodu zagovornikov pravic skupnosti LGBTQI poškodovanih vsaj štirideset novinarjev in medijskih delavcev. Parado ponosa, ki naj bi se zgodila danes zvečer, so zato odpovedali.

Na protestih proti shodu zagovornikov pravic skupnosti LGBTQI v Gruziji je bilo danes poškodovanih najmanj 40 novinarjev in drugih medijskih delavcev. Zaradi nasilja so za zvečer napovedano parado ponosa odpovedali.

Več sto protestnikov, ki nasprotujejo paradi ponosa, se je že zjutraj odpravilo na ulice prestolnice Tbilisi. Na več krajih, med drugim pred parlamentom in pred predstavništvom Združenih narodov, so se spopadli s policisti in napadli novinarje.

Po navedbah Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) je bilo poškodovanih najmanj 40 medijskih delavcev. Od tega so jih morali osem prepeljati v bolnišnico, enega pa operirajo. Stanje vseh, ki jih zdravijo, je stabilno, je na Twitterju zapisal IPI. “Notranje ministrstvo mora zagotoviti, da se hitro poišče odgovorne in se jih preganja,” so pozvali.

Organizatorji parade ponosa so sporočili, da so “homofobni napadalci” vdrli tudi v njihove prostore.

Zaradi nasilja odpovedali parado

Zaradi nasilja so se odločili za odpoved za nocoj načrtovane parade. “Ne moremo tvegati človeških življenj in iti na ulice, ki so polne nasilnih napadalcev,” so zapisali po poročanju AFP.

Ob tem so bili kritični do izjav premierja Iraklija Garibašvilija, ki je danes izrazil nasprotovanje dogodku skupnosti LGBTQI. Dejal je, da je ta “nesprejemljiv za velik del gruzijske družbe”. Opozicijo in nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki je v izgnanstvu, je obtožil, da stojita za parado ponosa, katere namen je povzročiti družbene nemire.

LGBT shod v Gruziji LGBT shod v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
LGBT shod v Gruziji LGBT shod v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
LGBT shod v Gruziji LGBT shod v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
LGBT shod v Gruziji LGBT shod v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS

Paradi ponosa močno nasprotuje tudi pravoslavna cerkev v Gruziji, ki ljudi pozvala, naj se zberejo na javni molitvi proti temu dogodku.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ter veleposlaništva EU, ZDA, Nemčije in več drugih držav so obsodili današnje nasilje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!