Hamas izpustil novo skupino talcev. Netanjahu: “Nič nas ne bo ustavilo”

Svet 26. Nov 202308:23 > 19:40
izpustitev talcev
Foto: REUTERS

Hamas je v skladu z dogovorom v nedeljo pozno popoldne izpustil novo skupino talcev. V njej je bilo 13 izraelskih, trije tajski in en ruski državljan, poroča BBC. Na sever Gaze je sicer v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra.

V skladu z dogovorom med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas danes poteka nova izmenjava ujetnikov. Gazo je zapustilo 17 talcev, iz izraelskih zaporov pa je bilo izpuščeno 39 Palestincev, so sporočile izraelske oblasti.

Izraelska vojska je potrdila, da je 14 izraelskih državljanov – med temi je tudi en Rus, ki ima tudi izraelsko državljanstvo, ter trije tuji državljani, ki jih je od 7. oktobra zadrževal Hamas, prispelo na ozemlje Izraela. Pozneje je izraelski organ, ki upravlja z zapori, sporočil, da so izpustili 39 Palestincev.

Hamas je pred tem sporočil, da ruskega državljana pušča na svobodo v znak zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ruski podpori Palestincem.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na Facebooku potrdil, da je Hamas danes izpustil dva otroka z madžarskim državljanstvom. Še pred tem je javnost obvestil, da je iz Gaze bila v soboto izpuščena ena madžarska talka, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Kot je potrdil predsednik ZDA Joe Biden, je med osvobojenimi talci tudi štiriletna ameriško-izraelska deklica.

Tretji dan premirja med Hamasom in Izraelom se tako uspešno nadaljujejo izmenjave ujetnikov. Gazo je doslej tako skupno zapustilo 40 Izraelcev, število izpuščenih Palestincev pa je zaenkrat še 78, do konca dneva bo predvidoma naraslo na 117.

V ločenih pogajanjih, ki jih vodi Katar, je Hamas izpustil skupno 18 državljanov tretjih držav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

izpustitev talcev
Foto: REUTERS

Visoki poveljnik Hamasa Gazi Hamad je v današnjem pogovoru za katarsko televizijo Al Džazira povedal, da je palestinsko gibanje pripravljeno na izpustitev vseh talcev v zameno za izpustitev vseh Palestincev, ki so trenutno v izraelskih zaporih.

Pred 7. oktobrom naj bi bilo v izraelskih zaporih 5.200 Palestincev, to število se je po nekaterih ocenah odtlej podvojilo. Hamas in palestinski Islamski džihad sta med vdorom v Izrael zajela okoli 240 talcev.

Netanjahu v Gazi: Nadaljevali bomo do zmage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje: uničiti Hamas, vrniti vse talce, ki so jih 7. oktobra zajeli palestinski borci, in zagotoviti, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu.

“Nič nas ne bo ustavilo in prepričani smo, da imamo moč, voljo in odločenost, da dosežemo vse cilje vojne, in to bomo tudi storili,” je povedal in državljanom Izraela sporočil, da bodo nadaljevali do zmage, poroča britanski BBC.

Izraelska vojska je 7. oktobra v odgovor na krvavi napad Hamasa in palestinskega Islamskega džihada na Izrael, sprožila silovito ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih skoraj 15.000 ljudi, med njimi več kot 6.000 otrok.

Benjamin Netanjahu
Foto: Avi Ohayon/REUTERS

Največja pošiljka humanitarne pomoči doslej

Na sever Gaze je že v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra. Ljudje bodo na štirih distribucijskih točkah lahko dobili vodo, zdravila in medicinsko opremo, je sporočil palestinski Rdeči polmesec. Danes bo predvidoma potekala nova izmenjava talcev.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v izjavi sporočil, da je iz Nitzane v Izraelu na preostalo območje Gaze odpeljalo še 200 tovornjakov, 187 pa jih je do sobote zvečer tudi prispelo na cilj.

Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak, so še navedli v izjavi. “Čim dlje bo trajala prekinitev spopadov, tem več pomoči bodo humanitarne agencije lahko poslale v Gazo,” so dodali iz OCHA in se zahvalili palestinski in egiptovski skupini Rdečega polmeseca.

Po navedbah ZN je v Gazo v soboto prispelo tudi 129.000 litrov dizelskega goriva in štiri cisterne plina za kuhanje. Zaradi hladnejših noči narašča potreba po vzmetnicah, odejah, materialih za tesnjenje poškodovanih hiš in zimskih šotorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delitev humanitarne pomoči
Delitev humanitarne pomoči (Foto: PROFIMEDIA)

Prostovoljci so tovrstne komplete za spanje, kuhanje, pranje in šotore doslej delili le na jugu, saj po navedbah OCHA ni varnega dostopa do severa enklave. Po ocenah je bilo zaradi napadov in spopadov do zdaj razseljenih približno 1,7 milijona ljudi.

Hamas in Izrael z nekajurno zamudo izvedla izmenjavo ujetnikov

Palestinsko gibanje Hamas je v soboto zvečer z nekajurno zamudo izpustilo še 13 izraelskih in štiri tajske talce. V zameno je Izrael osvobodil 39 zapornikov. Nova izmenjava bo predvidoma potekala danes.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, popoldan odložilo izpustitev nove skupine talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati “dogovorjena merila” za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Hamasovi talci so prispeli v Tel Aviv
Izmenjava talcev (Foto: Nir Keidar/Anadolu/PROFIMEDIA)

Tako kot pri oblikovanju dogovora o štiridnevnem premirju sta tudi v soboto pri reševanju zapleta uspešno posredovala Egipt in Katar. Po navedbah Katarja je bilo med osvobojenimi izraelskimi talci osem mladoletnikov in pet žensk. V tej skupini so bili tudi štirje državljani Nemčije in devetletna Irka. Hamas pa je sporočil, da je Izrael osvobodil šest žensk in 33 mladoletnikov.

Zapis irskega premirja o izgubljeni talki razburil Izrael

Irski premier Leo Varadkar je z zapisom, v katerem je irsko-izraelsko deklico, ki jo je Hamas izpustil drugi dan premirja, označil za “izgubljeno” in “najdeno”, razburil Izrael. Zunanji minister Izraela Eli Koen je v odzivu poudaril, da se devetletna Emily Hand ni izgubila, ampak je bila ugrabljena.

Varadkar je v soboto pozdravil izpustitev deklice kot “dan velikega veselja in olajšanja” za Emily Hand in njeno družino. “Nedolžni otrok, ki je bil izgubljen, je bil zdaj najden in vrnjen, zato smo si močno oddahnili,” je Varadkar zapisal na družbenem omrežju X.

Koen je negativno reagiral na besede taoiseacha in Varadkarju očital, da je izgubil moralni kompasa, saj da Emily ni bila izgubljena, pač pa ugrabljena. Povedal je, da je po Varadkarjevi izjavi “na grajo” poklical irskega veleposlanika v Tel Avivu, poroča irska javna radiotelevizija RTE.

Poudaril je, da je Emily ugrabila “teroristična organizacija, hujša od Islamske države”, ki je umorila njeno mačeho. “Emily in več kot 30 drugih izraelskih otrok je kot talce zajel Hamas, vi, Leo Varadkar, pa poskušate legitimirati in normalizirati teror. Sram naj vas bo!” je še zapisal.

Iz Varadkarjevega urada so sporočili, da je premier vselej obsojal Hamasovo jemanje talcev, presenečenje nad odzivom Izraela pa je izrazil tudi irski zunanji minister Micheal Martin, še navaja RTE.

Izraelsko zunanje ministrstvo je že v petek na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob obisku mejnega prehoda med Egiptom in Gazo kritična do uničenja in smrti civilistov v oblegani palestinski enklavi.

V Gazi kljub premirju domnevno ubit kmet, Izrael nadaljuje s smrtonosnimi racijami na Zahodnem bregu

Tretji dan premirja v Gazi ne mineva povsem mirno. Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so namreč izraelske sile v begunskem taborišču Al Magazi ubile enega kmeta. Ne gre za prvi smrtni primer med prekinitvijo ognja, saj naj bi izraelski vojaki že v petek ubili dva posameznika, ki sta se poskušala vrniti na sever enklave.

Kljub premirju izraelske sile nadaljujejo tudi z racijami na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so ponoči ubile osem ljudi, poroča Al Džazira. Pet Palestincev je bilo ubitih in še 18 ranjenih med več kot 12-urno racijo izraelskih sil v Dženinu, med katero je izraelska vojska območje napadla tudi z dronom. Preostale tri smrtne žrtve so zdravstvene oblasti zabeležile drugod na Zahodnem bregu.

Izraelski vojaki v bližini Gaze med prekinitvijo ognja
Izraelski vojaki v bližini Gaze med prekinitvijo ognja (Foto: PROFIMEDIA)

Kot navaja Al Džazira, je izraelska vojska osrednji bolnišnici v Dženinu obdala z oklepnimi vozili, vojaki pa so preiskovali reševalna vozila. Dve osebi sta bili med preiskavami pridržani.