Hinavščina sodnikov: “Kdor je zanosil s pomočjo sodobne medicine, sodi v zapor”

Svet 29. Feb 202412:18 0 komentarjev
nosečnost
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav republikanci trdijo, da podpirajo postopek zunajtelesne oploditve, so v ameriškem senatu blokirali predlog zakona, ki bi ta postopek zakonsko zaščitil.

Republikanci v ameriškem senatu so v sredo blokirali demokratski predlog zakona, ki bi zaščitil postopke zunajtelesne oploditve (IVF), potem ko je vrhovno sodišče v zvezni državi Alabama nedavno sklenilo, da so zamrznjeni zarodki človeška bitja z vsemi pravicami in jih je treba obravnavati kot otroke, poroča ameriški Politico.

“Ko večinsko moško državno vrhovno sodišče predlaga, da osebe, kot sem jaz, ki so zanosile s pomočjo sodobne medicine, sodijo v zapor, to jemljem osebno,” je dejala predlagateljica zakonodaje v senatu, demokratka Tammy Duckworth iz Illinoisa, in republikance obtožila hinavščine, saj javno izražajo podporo IVF.

Številni republikanci na čelu z najverjetnejšim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom so namreč začutili nevarnost in poudarjajo, da ne nasprotujejo zunajtelesni oploditvi. Javnomnenjske raziskave po navedbah ameriške mreže CBS kažejo, da velika večina podpornikov obeh strank podpira dostop do IVF.

Z neplodnostjo se spopada ena izmed petih Američank

Tudi več republikanskih senatorjev je v sredo izrazilo podporo IVF, vendar so se v glavnem izogibali podrobnostim o tem, kako naj klinike ravnajo z zamrznjenimi zarodki. Številne klinike v Alabami so ustavile postopke umetne oploditve, ker lahko po novem nekoga, ki poškoduje zamrznjene zarodke, obtožijo umora.

Demokrati pa nameravajo izkoristiti sporno odločitev vrhovnega sodišča v Alabami v letošnji predvolilni kampanji in vprašanje zunajtelesne oploditve povezujejo z odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA o odpravi pravice do splava pred skoraj dvema letoma, ki je razburila številne prebivalce ZDA.

Bela hiša je blokado zakonodajnega predloga označila za sramotno in sporočila, da bi morala vsaka ženska v tej državi svobodno odločati o rojstvu otroka. Dodali so, da se približno ena od petih Američank spopada z neplodnostjo in mnoge se zanašajo na IVF, pri čemer gre za osnovno vprašanje reproduktivne svobode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!