Hišne preiskave na sedežu stranke kanclerja Kurza

Svet 06. Okt 202113:32 > 14:19 0 komentarjev
Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

V Avstriji poteka več hišnih preiskav, med drugim na sedežu vladajoče ljudske stranke ÖVP (Österreichische Volkspartei), na čelu katere je Sebastian Kurz. Po poročanju avstrijskih medijev preiskave naj ne bi bile povezane z afero Ibiza, ki je odnesla podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja in vladajočo stranko svobodnjakov FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs).

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se mudi na vrhu EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju, na sedežu njegove stranke na Dunaju pa poteka več hišnih preiskav. Preiskave naj bi bile tudi v kanclerjevem uradu, Kurz pa naj bi bil osumljen kot sostorilec.

Po poročanju avstrijskega časnika Wiener Zeitung preiskovalce zanimajo dokumenti tesnih zaupnikov Kurza. Do zdaj naj bi pod drobnogled vzeli kanclerjevega tiskovnega predstavnika Johannesa Frischmanna, predstavnika za medije Geralda Fleischmanna in svetovalca Stefana Steinerja.

Preiskovalci naj bi ugotavljali, ali so se pri poslih z založnikom Wolfgangom Fellnerjem zgodile nepravilnosti. Obtožujejo jih namreč korupcije pri oglaševanju, in sicer naj bi Kurz s svojo ekipo po podatkih avstrijskega Kurierja z davkoplačevalskim denarjem objavljal lažne novice, reklame, ankete in prirejene študije v časniku Österreich, ki naj bi skupno davkoplačevalce stale 1,1 milijona evrov. Javnost naj bi tako sama plačevala za dezinformacije.

V ljudski stranki so v preteklih dneh že javno špekulirali, da naj bi v kratkem potekale preiskave, in ob tem na novinarje naslovili kritiko, saj naj bi bili o preiskavah obveščeni že več tednov. V stranki obtožbe zanikajo in trdijo, da so izmišljene in neutemeljene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!