Hodili so v “službo” in tiskali ponarejene evre: za bankovce imeli posebna imena

Črna kronika 10. Apr 202409:42 4 komentarji
ponarejeni bankovci za 50 evrov, zaseženi v Italiji
Foto: Zajem zaslona/EUROPOL

Italijanski in francoski policisti so razbili mrežo, ki je tiskala in razpečevala ponarejene evrske bankovce, skupaj za okoli 6 milijonov evrov. Bankovci so še vedno v obtoku.

Ob podpori Europola so v Italiji v ponedeljek aretirali 62, v Franciji pa eno osebo, ki jih sumijo ponarejanja denarja.

Kot poroča Europol, je bila za razpečevanje ponaredkov odgovorna italijanska organizirana kriminalna združba s sedežem v Neaplju, italijanski mediji pa poročajo, da gre za klan “Mazzarella”, ki je del neapeljske Camorre.

Združba naj bi natisnila za več kot 6 milijonov evrov bankovcev za 20, 50 in 100 evrov. Organi pregona, ki so bankovce izsledili, so jim nadeli ime “bankovci neapeljske skupine”, po poročanju Europola pa so bili ponaredki zelo kakovostni, kar je potrdila tudi analiza Evropske centralne banke. Preden so italijanski in francoski policisti sprožili skupno akcijo, so aretirali 7 kurirjev in zasegli do 200.000 evrov ponarejenega denarja.

Preiskavo so začeli že januarja lani. Skupina, katere sedež je bil v Italiji, je bila dejavna tudi v Franciji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, ponarejene bankovce pa je prodajala po vsej Evropi, poroča Interpol.

Delali kot v podjetju, bankovce poimenovali po Maradoni in Peleju

Hrvaški dnevnik, sklicujoč se na italijansko policijo, poroča o tem, da je skupina delovala po načelih običajne trgovske dejavnosti, z delovnim časom od 9. do 17. ure, ob nedeljah pa do 13. ure.

Italijanski mediji poročajo, da so ponarejene bankovce za 50 evrov ločili po kakovosti tako, da so jih poimenovali po nogometnih zvezdah Maradoni in Peleju. Bankovci, imenovani po argentinskem nogometašu, ki je nekoč igral za Napoli, so vedno pomenili večjo kakovost od tistih, imenovanih po brazilskem velikanu nogometa, piše La Repubblica.

Bodite pozorni, ponaredke lahko imate tudi vi

Italijanska policija medtem državljane opozarja, da so ponarejeni bankovci za 50 in 100 evrov še vedno v obtoku, zato naj ne prejemajo teh bankovcev brez predhodnega preverjanja z aparati, ki lahko zaznajo ponaredke. Glede na to, da smo blizu Italije, morda tudi za nas to opozorilo ne bi bilo odveč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje