Na Hrvaškem točil gorivo: ko je pogledal števec, ni mogel verjeti svojim očem

Magazin 10. Apr 202410:55 12 komentarjev
točenje goriva v rezervoar motornega kolesa, motorja
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški motorist ni mogel verjeti svojim očem. Števec na bencinski črpalki je pokazal, da je rezervoar napolnil z več goriva, kot je prostornina rezervoarja.

Na bencinski črpalki v Supetarju na Braču je motorist točil gorivo v skoraj prazen rezervoar svojega motorja.

Ko je končal, ni mogel verjeti svojim očem. Števec natočenega goriva je pokazal skoraj tri litre več, kot je prostornina rezervoarja.

Ker česa takega še ni doživel, je posnetek objavil na družbenih omrežjih in tam sprožil precej burno razpravo, poročajo hrvaški mediji. Novinarji časnika Dalmacija danas so lastniku bencinske črpalke, hrvaški Ini, poslali vprašanje, kako je kaj takega mogoče. Od tam so jim odgovorili, da naprave za točenje goriva na njihovih črpalkah redno kontrolirajo in vzdržujejo, tako da ustrezajo predpisom.

Razlogov za to, da je v rezervoar mogoče napolniti več goriva, kot to deklarira proizvajalec vozila, pa je lahko več, so še zapisali pri Ini.

Med razlogi, ki jih naštevajo pri Ini, so recimo naslednji:

Deklarirani volumen rezervoarja ne vključuje delov sistema dovoda (cev za pokrovom), v katere je mogoče natočiti tudi nekaj litrov.

Na količino natočenega goriva vpliva tudi hitrost pretoka goriva pri točenju. Točilniki z nizko hitrostjo povzročijo, da zrak iz rezervoarja izhaja hitreje, to pa povzroči, da se tlačni ventil, ki zapre dovajanje goriva sproži kasneje in v rezervoar se natoči več goriva.

Pri nizkih temperaturah se poveča gostota goriva, kar pomeni, da se zmanjša njegov volumen, zato je mogoče recimo pozimi v rezervoar natočiti nekaj več goriva kot poleti.

Je pa v določenih okoliščinah mogoče tudi, da bo točilna pištola avtomatsko prekinila dotok goriva, četudi bo količina natočenega goriva manjša, kot je prostornina rezervoarja. To se pogosto zgodi zaradi penjenja goriva, še pojasnjujejo pri Ini.

Bolj natačno si lahko o razlogih preberete na njihovi spletni strani.

Časnik je ob članku objavil tudi anketo, v kateri je bralce vprašal, kako mislijo, da je to mogoče?

Največ, kar 84 odstotkov, jih je menilo, da gre za prevaro bencinske črpalke, nekaj več kot desetina jih je odgovorilo, da je motorist razlil nekaj goriva mimo rezervoarja, pet odstotkov pa jih je menilo, da se prostornina rezervoarja z leti razširi.

Pri točenju goriva očitno lahko doživimo marsikatero presenečenje. O nekaterih smo pisali tudi mi, tudi o ženski, ki je zaradi napake v sistemu kar pol leta zastonj točila gorivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje