Hrib sramote, na katerem stojijo zapuščene vile, ki jih je zgradila mafija

Svet 03. Maj 202419:15 1 komentar
Foto: Pizzo Sella Art Village/via Instagram

V predmestju Palerma na tako imenovanem "hribu sramote" že 45 let na dokončanje čaka 170 luksuznih vil. Zakaj jih nikoli niso dokončali?

Pizzo Sella se nahaja v predmestju Palerma na Siciliji. V mestnem načrtu je območje opredeljeno kot zaščiteno, gradnja pa je prepovedana. Območje danes imenujejo “hrib sramote”. Za tem poimenovanjem pa se skriva zanimiva zgodba.

Leta 1978 so tam zgradili 170 hiš, od tega jih je večina ostala nedokončanih. Gradnja naselja na vzpetini je sicer povezana s sicilijansko mafijo Coso Nostro. Rosa, Greca, sestra znanega mafijca Micheleja Greca, je v imenu gradbenega podjetja pridobila gradbeno dovoljenje. Leta 1984 pa je tamkajšnja policija ugotovila mnoge nepravilnosti pri gradnji – od zlorab položaja do korupcije, je poročal Atribune.

Ker jih vse do danes še niso dokončali, je skupina umetnikov na tem območju leta 2013 zasnovala tako imenovani Pizzo Sella Art Village – muzej na prostem, odprt za vse. Začeli so barvati zunanje in notranje stene stavb, s čimer so želeli opozoriti na naravni rezervat, je poročal SiViaggia.it. Policija je to sicer označila za vandalizem in umetnike preganjala.

Foto: Pizzo Sella Art Village/via Instagram
Foto: Pizzo Sella Art Village/via Instagram
Foto: Google Street View

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje