Hrvaška desna stranka bi na mejo z BiH in Srbijo napotila vojsko

Svet 22. Sep 202312:40 0 komentarjev
Hrvaška policija
Foto: PROFIMEDIA

Ob strelskem incidentu na hrvaško-bosanski meji je skrajno desna stranka Hrvaških suverenistov ocenila, da vprašanja nezakonitih migracij ne bodo rešili brez radikalnih ukrepov in pozvala k napotitvi vojske na mejo. Nevladna organizacija Oxfam je medtem opozorila na problematičnost vse pogostejše strategije EU, ki z razvojno pomočjo omejuje migracije in ne spodbuja razvoja.

Hrvaška skrajno desna stranka suverenistov zaradi vse večjega števila tako imenovanih nezakonitih prebežnikov zahteva, da Hrvaška na mejo z Bosno in Hercegovino ter Srbijo pošlje vojsko in začne postavljati žičnato ograjo.

“Poslanska skupina Hrvaških suverenistov meni, da mora Hrvaška glede na vse večji priliv nezakonitih migrantov in vse pogostejše incidente na mejo z BiH in Srbijo nujno napotiti vojsko in začeti postavljati tudi žico, da bi zavarovala svoje meje in zunanje meje Evropske unije,” so v četrtek sporočili iz te parlamentarne stranke.

Hrvaški suverenisti so poziv objavili dan po tem, ko so hrvaški policisti zavrnili skupino t. i. nezakonitih prebežnikov v karlovški županiji na meji z BiH, nato pa slišali streljanje, kar so tudi prijavili. Iz karlovške policijske uprave so po incidentu sporočili, da v zadnjem času opažajo določeno nervozo med tihotapci in prebežniki na drugi strani meje, saj med njimi lahko izbruhnejo konflikti, če ne morejo čez mejo.

Ugotovitve policije je ponovil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović. Obenem je ocenil, da bi bilo povečano število nezakonitih poskusov prehoda meje manjše, če bi na drugi strani “obstajalo aktivnejše delovanje policije”. Spomnil je, da ima hrvaška policija s slovenskimi kolegi vsak dan obhode mešanih patrulj, v primeru BiH pa jih je veliko manj.

Število prebežnikov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH. Tu so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev prebežnikov. Hrvaško mejo sicer varuje 6.700 policistov. Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ prebežnikov.

Nevladniki opozorili na morebitne nepravilnosti

Evropska komisija bi lahko kršila pravila glede mednarodne pomoči, ko razvojno pomoč povezuje z upočasnjevanjem migracij iz Afrike v Evropo, je v četrtek sporočila nevladna organizacija Oxfam.

“Evropska pomoč se uporablja kot orodje za zaustavitev migracij, namesto za to, čemur je namenjena: za zmanjšanje revščine. EU tvega, da bo svoj proračun za pomoč izropala za izgradnjo trdnjave Evropa, hkrati pa izsiljuje tretje države, da prevzamejo odgovornost Evrope na področju azila in migracij,” je dejala strokovnjakinja za migracije pri Oxfamu EU Stephanie Pope.

V poročilu so izpostavili šest od skupno 16 aktivnosti v povezavi z migracijami v Nigru, Libiji in Tuniziji, za katere je EU namenila 667 milijonov evrov in pri katerih so verjetno kršili pravila mednarodne pomoči. “Poročilo izpostavlja strategijo EU vse pogostejšega izkoriščanja pomoči za odvračanje migracij, namesto da bi spodbujali razvoj in izkoreninjali revščino,” so sporočili iz Oxfama.

Kar zadeva migracije, so bile razmere v zadnjem času zaostrene tudi na italijanskem otoku Lampedusa. Od tam prihaja vest, da so pristojni zmanjšali število prebežnikov, saj so jih večino uspeli preseliti v centre drugod po državi. Trenutno je na otoku še okoli 400 prebežnikov, kolikor je tudi kapaciteta namestitvenega centra, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.