Hrvaška drvi naravnost v politični kaos: “Preganjal jih bom kot hudič”

Svet 17. Mar 202417:50 2 komentarja
Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO

Na Hrvaškem se politična temperatura približuje vrelišču. Čeprav bo ustavno sodišče šele v ponedeljek povedalo, ali lahko Zoran Milanović s funkcije predsednika na volitvah 17. aprila kandidira za poslanca ali ne, je Milanović že dejal, da bo kandidiral v vsakem primeru. Torej tudi, če ustavno sodišče reče ne. Pred kamerami je spet nastopil v svojem slogu in dejal, da se v njem nabira jeza. Ter da bo strukture sedanje oblasti pod vodstvom Andreja Plenkovića "preganjal kot hudič", ko bo postal novi predsednik vlade. Hrvaški premier Plenković pa skuša dajati vtis, da je sredi tega političnega tornada miren. Na vprašanje o Milanovićevi napovedani kandidaturi dejal: "Vseeno mi je, ker bomo zmagali mi."

V izjemno napetem političnem ozračju ostre in težke besede padajo od vsepovsod. Analitiki ne dohajajo analizirati dogajanja, saj se vse odvija tako hitro.

Edini, ki skuša dajati vtis, da ohranja mirno kri, je hrvaški premier Andrej Plenković, ki je glavna tarča hrvaškega predsednika Zorana Milanovića na prihajajočih saborskih volitvah v sredo, 17. aprila. A Plenković ima ogromno razlogov za skrb.

Še preden je Milanović spet rohnel pred televizijskimi kamerami, so se člani vladajoče HDZ zbrali na strankarskem zborovanju.

Po politični eksploziji z najavo Milanovićeve kandidature na aprilskih volitvah, je Plenković iz javnosti za 24 ur izginil. Gotovo je bil presenečen in šokiran tudi on, saj je Milanović edini, ki lahko Plenkovićevo oblast spodnese, je ocenila nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. 

“Milanović ni bog ve kaj, a je boljši od Grbina”

Ko je v nedeljo prišel na zborovanje svoje stranke, je Plenković novinarjem na vprašanje o napovedani Milanovićevi kandidaturi rekel le: “Ne vem, vseeno mi je. Ker bomo zmagali, nam je vseeno.”

Tako je pravzaprav le z drugimi besedami ponovil, kar je sporočil že v petek, ko je dejal, da bosta SDP in z njo Milanović izgubila, kot sta izgubila leta 2016.

Zoran Milanović in Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

Drugi vidni politiki HDZ so bili veliko bolj neposredni. Predsednik hrvaškega sabora Goran Jandroković je rekel: “Angažirali bodo predsednika Milanovića, ki je pripravljen kršiti ustavo, da bi škodoval HDZ. Vzeli so ga, čeprav ni bog ve kaj – ampak tudi takšen je boljši od Peđe Grbina (predsednika SDP; op.a.),” je dejal in tako zbodel predsednika hrvaških Socialnih demokratov.

Goran Jandroković
Goran Jandroković (Foto: N1)

Odločno in ostro so nastopili tudi ministri, med drugim Gordan Grlić Radman, ki vodi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Dejal je, da je Milanović z izbiro datuma volitev (sreda, 17. april; op. a.) pokazal, da mu je vseeno za Hrvate v BiH – potekale bodo sredi tedna, ko v BiH ne bo dela prost dan – in se vprašal, ali dela v interesu države ali sebe.

“Pred mesecem dni je dal intervju in rekel, da ne more kandidirati na volitvah. Večkrat je izjavil kaj podobnega in čez nekaj dni naredil ravno nasprotno,” pa je dejal minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Zakaj Milanović noče odstopiti s funkcije predsednika?

Ta konec tedna se je tudi razkadila megla okoli vprašanja, zakaj hoče Milanović za poslanca (in predsednika vlade) kandidirati s funkcije predsednika republike. Zakaj enostavno ne odstopi kot predsednik in gre na saborske volitve brez sence dvoma, ali je to ustavno ali ne.

Če Milanović odstopi s predsedniškega mesta, ga po hrvaški ureditvi avtomatično do izvedbe naslednjih predsedniških volitev na funkciji predsednika zamenja predsednik sabora. To pa je trenutno eden od “jastrebov” stranke HDZ Goran Jandroković.

“Ne, to nam niti na misel ne pade. Če bi Milanović odstopil kot predsednik, bi ga nasledil Jandroković, ki ga kličejo Njonjo. HDZ bi imela vse dokler jih ne zamenjamo, popolno oblast, stranka bi obvladovala tudi predsedniški položaj. Tega ne moremo dopustiti,” pa je pojasnil predsednik SDP Peđa Grbina.

Milanović namerava ignorirati celo odločitev ustavnih sodnikov

Ali je saborska kandidatura aktualnega predsednika republike skladna z ustavo ali ne, bodo hrvaški ustavni sodniki povedali v ponedeljek. A Milanović je že v nedeljo dejal, da njihove odločitve ne bo spoštoval, če presodijo, da to ni ustavno.

Na Facebooku je zapisal, da bo na volitvah zmagal in postal novi hrvaški premier, Plenković pa da se že zaveda, da bo volitve izgubil.

“Če bodo ustavni sodniki izvršili ukaz strahopetca Plenkovića, kot so pokorno izvršili vse njegove ukaze v preteklih letih, in mi preprečili kandidaturo na listi v prvi volilni enoti, kjer kandidira tudi on, bo naša koalicija vseeno zmagala,” je zapisal.

Zoran Milanović
Foto: N1

Milanović je nato stopil še pred kamere in v svojem znamenitem slogu povedal, da se v njem nabira jeza in da naj se Plenković in drugi pomembni predstavniki hrvaške oblasti pripravijo, da jih bo “preganjal kot hudič”.

Milanović namreč trdi, da je Hrvaška pod vladavino HDZ, ki je neprekinjeno na oblasti že deset let, postala država korupcije, klientelizma in nepotizma in da je temu treba narediti konec.

Dejstvo pa je, da mnogi opazovalci političnega dogajanja na Hrvaškem ocenjujejo, da se bo država znašla v neslutenem političnem kaosu, če bo Milanović s funkcije predsednika res kandidiral na parlamentarnih volitvah, ustavno sodišče pa bo presodilo, da to ni skladno z ustavo.

Če bo Milanović res kandidiral na listi SDP, bi se namreč lahko zgodilo, da bi bila kandidatna lista največje hrvaške opozicijske stranke ali celo  opozicijske predvolilne koalicije razveljavljena, kar pa bi pod vprašaj postavilo celotne aprilske saborske volitve. To bi bil, je ocenila tudi Jadranka Kosor, kaos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje