Hrvaška ima problem z drogami: po uporabi amfetamina najvišje v EU

Svet 17. Nov 202311:38 0 komentarjev
ženska kadi cigaret
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška ima problem z drogami. Po uporabi prepovedane droge amfetamin se je znašla najvišje na lestvici Evropske unije. Beležijo tudi izrazito povečanje uživanja ostalih drog. Tamkajšnje zdravstvene institucije izražajo izredno zaskrbljenost glede rabe nikotinskih vrečk, ki niso zakonsko opredeljene.

Razširjenost konoplje na Hrvaškem se je v zadnjem letu podvojila, amfetamina in ekstazija potrojila, kokaina pa početverila, so danes opozorili iz Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Hrvaška je po razširjenosti kokaina in ekstazija nad povprečjem EU, po razširjenosti amfetamina pa je celo na prvem mestu.

“Imamo vse večje število uživalcev drog in povečano uživanje vseh drog,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal pomočnik direktorja za preprečevanje zlorabe drog na HZJZ Željko Petković.

Ob mesecu ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju je izpostavil, da so na Hrvaškem droge izjemno dostopne, poseben razmah pa je doživel kokain. Ob tem je še opozoril, da se je v državi pojavilo tudi več kot 100 novih psihoaktivnih snovi.

Po drugi strani po Petkovićevih besedah v državi pada število ljudi, ki se zdravijo zaradi zasvojenosti z drogami. Dodal je tudi, da je več kot deset odstotkov zasvojencev, ki so se zdravili zaradi uživanja drog, imelo težave še z igrami na srečo, vseprisoten pa je tudi alkohol.

Posebej zaskrbljujoča je raba nikotinskih vrečk

Uživanje alkohola v državi narašča in je nad evropskim povprečjem, prav tako pa se ne zmanjšuje niti število kadilcev tobaka. Razširjena je tudi raba elektronskih cigaret, posebej zaskrbljujoča pa je raba nikotinskih vrečk.

nikotinske vrečke
Zaskrbljujoča je raba nikotinskih vrečk, še posebno med mlajšimi generacijami. (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v torek sporočil, da bo predlagal prepoved rabe nikotinskih vrečk za otroke. Te so mladoletnikom trenutno namreč dostopne, saj gre za izdelek, ki ni sploh zakonsko opredeljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!