Hrvaška izpustila spremljevalko zasedbe Pussy Riot

Svet 04. Jun 202208:51 > 09:03 0 komentarjev
Ajsoltan Nijazova
Zoran Pehar/N1 HRVAŠKA

Spremljevalka zasedbe Pussy Riot Ajsoltan Nijazova, ki jo je na meji s Slovenijo v ponedeljek aretirala hrvaška policija, je znova na prostosti. Kot je v petek popoldne za N1 Zagreb dejala njena odvetnica Lina Budak, so jo izpustili iz ekstradicijskega pripora. Nijazova je dejala, da je pričakovala vsaj še nekaj dni v zaporu.

Ajsoltan Nijazovo so izpustili v petek, po obravnavi pritožbe, ki so jo vložili zaradi odreditve pripora, je za hrvaško tiskovno agencijo pojasnila odvetnica Budak. “Šokirana sem,” je vrnitev na svobodo nato v petek popoldne za N1 Zagreb komentirala sama Nijazova, ki je pričakovala, da bo v zaporu preživela vsaj še ta konec tedna ter ponedeljek in torek. Kot je še dejala, so pogoji za ženske zapornice v zagrebškem zaporu Remetinac zelo slabi, saj te v nasprotju z moškimi med drugim nimajo pravice do sprehoda na prostem čez dan, ampak šele zvečer, kar pomeni, da ne vidijo sončne svetlobe.

Nijazovo so aretirali na mejnem prehodu Obrežje na podlagi dvajset let stare Interpolove tiralice. Na podlagi enake tiralice je Niiazovo pred tem pridržala že slovenska policija, vendar je sodišče ugotovilo, da ni pogojev za odreditev omejevalnih ukrepov.

Tiralica je bila, kot je novinarjem po njeni aretaciji v Sloveniji pojasnil agent skupine Aleksander Čeparukin, izdana, ker naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo. “Z odločitvijo iz Slovenije smo pripotovali do meje s Hrvaško, kjer jo je prijela hrvaška policija. Ni jim bilo mar za naša pojasnila, pokazali smo jim slovenske papirje in njene švicarske dokumente, a so jo vseeno aretirali in rekli, da bo morala na sodišče,” je za Večernji list dejala članica skupine Marija Aljohina.

Zastopnik aktivistke v Sloveniji Rok Pograjc je za N1 prejšnji teden dejal, da se je med zaslišanjem pri nas izkazalo, da je bila Niiazova za kaznivo dejanje, za katero je bila izdana mednarodna tiralica, že obsojena in je kazen že v celoti prestala. “Zato je sodišče ugotovilo, da ni nobenih pogojev za odreditev kakršnihkoli omejevalnih ukrepov. Vrnjen ji je bil potni list in je izpuščena na prostost,” je dejal. Kot kaže, pa je hrvaško sodstvo odločilo drugače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!