Spremljevalko Pussy Riot pridržali še na Hrvaškem, grozi ji deportacija

Kultura 01. Jun 202211:28 > 12:24 1 komentar
Pussy Riot
Borut Živulović/BOBO

Spremljevalko zasedbe Pussy Riot, aktivistko Aisoltan Niiazovo, je na podlagi Interpolove mednarodne tiralice za kaznivo dejanje v Turkmenistanu pridržala še hrvaška policija. Tako kot nekaj dni pred tem v Sloveniji je policija Niiazovo privedla pred sodnika, ki pa je zanjo v nasprotju s postopkom pri nas odredil ekstradicijski pripor. To pomeni, da ji grozi deportacija v Turkmenistan.

Članice skupine Pussy Riot so se v ponedeljek odpravile iz Slovenije na Hrvaško, kjer so v Muzeju moderne umetnosti v Zagrebu imele koncert. Zataknilo pa se je na meji, kjer je spremljevalko ruskega feminističnega kolektiva Aisoltan Niiazovo na podlagi dvajset let stare Interpolove tiralice na mejnem prehodu Obrežje aretirala hrvaška policija. Na podlagi enake tiralice je Niiazovo pred tem pridržala že slovenska policija, vendar je sodišče ugotovilo, da ni pogojev za odreditev omejevalnih ukrepov.

Tiralica je bila, kot je novinarjem po njeni aretaciji v Sloveniji pojasnil agent skupine Aleksander Čeparukin, izdana, ker naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo. “Z odločitvijo iz Slovenije smo pripotovali do meje s Hrvaško, kjer jo je prijela hrvaška policija. Ni jim bilo mar za naša pojasnila, pokazali smo jim slovenske papirje in njene švicarske dokumente, a so jo vseeno aretirali in rekli, da bo morala na sodišče,” je za Večernji list dejala članica skupine Marija Aljohina.

Ker je bil na Hrvaškem v ponedeljek praznik, je Niiazova pred sodnika stopila šele v torek.

Po neuradnih informacijah je hrvaški urad Interpola prejel dopis turkmenistanskih oblasti, v katerem potrjujejo, da je nalog za aretacijo še vedno veljaven. Niiazovi je sodnik v nasprotju s postopkom v Sloveniji odredil ekstradicijski pripor, kar pomeni, da ji grozi deportacija v Turkmenistan, še piše Večernji list. Tudi z ministrstva za notranje zadeve so prejšnji teden za N1 potrdili, da je Niiazova še vedno v Interpolovi bazi iskanih oseb.

Zastopnik aktivistke v Sloveniji Rok Pograjc je za N1 prejšnji teden dejal, da se je med zaslišanjem pri nas izkazalo, da je bila Niiazova za kaznivo dejanje, za katero je bila izdana mednarodna tiralica, že obsojena in je kazen že v celoti prestala. “Zato je sodišče ugotovilo, da ni nobenih pogojev za odreditev kakršnihkoli omejevalnih ukrepov. Vrnjen ji je bil potni list in je izpuščena na prostost,” je dejal. Kot kaže, pa je hrvaško sodstvo odločilo drugače.

Pussy Riot
Klara Bokan/BOBO

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so za časnik pojasnili, da je hrvaška policija ravnala enako kot slovenska, drugačen pa je bil odziv pravosodja.

“Interpolove tiralice ne moremo ignorirati in obe policiji sta ravnali enako. Članico Pussy Riot smo privedli pred pristojnega sodnika. V Sloveniji je bil postopek tako kratek, ker je tamkajšnji sodnik takoj presodil, da jo izpustijo. Enak postopek je potekal na Hrvaškem,” so sporočili z notranjega ministrstva. Dodali so, da je ekstradicijski pripor odredilo okrožno sodišče v Zagrebu, aretirana sodelavka Pussy Riot pa ima pravico do pritožbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje