Hrvaška prodala za skoraj dve milijardi evrov državnih obveznic

Svet 03. Mar 202320:23
Hrvaška zastava
PROFIMEDIA

Hrvaška je državljanom in institucionalnim vlagateljem prodala za 1,85 milijarde evrov državnih obveznic, katerih obrestna mera znaša 3,65 odstotka.

Hrvaška vlada je s prodajo državnih obveznic državljanom in institucionalnim vlagateljem zbrala 1,85 milijarde evrov, so danes sporočili s finančnega ministrstva v Zagrebu. Državljani so vpisali za 1,34 milijarde evrov obveznic, institucionalni vlagatelji pa za 515 milijonov evrov. Obrestna mera je višja od napovedane.

Vpis obveznic se je začel 22. februarja in je potekal v dveh krogih.

Prvi krog, ki je bil namenjen državljanom, se je začel minulo sredo in je trajal en teden. V tem času je obveznice vpisalo in vplačalo 44.843 državljanov v skupni vrednosti 1,34 milijarde evrov. Povprečno vplačilo je znašalo 29.780 evrov, so sporočili z ministrstva.

Danes je bila vpisna knjiga odprta za institucionalne vlagatelje. Ti so vpisali za skupaj nekaj manj kot milijardo evrov obveznic, dodeljenih pa jim jih je bilo za približno 515 milijonov evrov.

Vlada je pred začetkom vpisa določila minimalno obrestno mero dveletnih obveznic pri 3,25 odstotka. Danes je sporočila, da končna obrestna mera znaša 3,65 odstotka, torej 0,4 odstotka več od sprva napovedane. Začetek trgovanja z obveznicami na borzi v Zagrebu se pričakuje 9. marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.