Hrvaška ostaja najljubša poletna točka Slovencev: “Vaše morje je lepše”

Slovenija 05. Mar 202419:43 4 komentarji
Otok Lopud
PROFIMEDIA

Hrvaška je že vse od časa skupne države najljubša poletna destinacija večine Slovencev. Tu namreč opravijo kar 60 odstotkov zasebnih potovanj. In kot kaže, letos ne bo nič drugače. Hrvaška televizija se je sprehodila po ulicah slovenske prestolnice in ugotovila, da se bo večina Slovencev tudi v letošnji sezoni odpravila dopustovat k našim južnim sosedom.

Hrvaška javna Radiotelevizija HRT se je sprehodila po ulicah Ljubljane, v anketi pa ugotovila, da se bo večina Slovencev na poletni dopust odpravila na Hrvaško. “Prvič, ste razmeroma blizu, drugič pa mislim, da ni treba razlagati, kako je lepo,” je dejal eden od mimoidočih.

“Vaše morje je veliko lepše od našega. Mi nimamo niti enega otoka, vi imate tudi krasne plaže,” je dejal drugi. Da najraje dopustuje na Hrvaškem, je za HRT dejal tudi prvi predsednik republike Milan Kučan. “Že od malega hodim na Hrvaško, tam imam tudi sorodnike. A tisto, kar je najbolj pomembno, so hrvaški ljudje,” je dejal Kučan.

Tudi v komentarjih pod objavo se je zbrala vrsta pozitivnih sporočil. “Enotni smo. Ljudje potujejo, delajo, uživajo, ni meje, imamo evro. Poleti na Hrvaškem, pozimi v Sloveniji. V Sloveniji se počutim kot doma,” se je glasil le eden od komentarjev.

Slovenci največ nočitev še vedno opravijo na Hrvaškem

Kot je razvidno iz zadnjih podatkov Statističnega urada RS (Surs), so Slovenci leta 2022 kar 60 odstotkov vseh zasebnih potovanjih opravili na Hrvaškem, sledili sta Italija in BiH z devetimi odstotki in Avstriji (štiri odstotke).

Tako kot v Sloveniji so tudi na Hrvaškem v lanskem letu zabeležili največ nemških turistov. Ti so pri naših južnih sosedih opravili 23,6 milijona nočitev. Sledili so hrvaški turisti s 13 milijoni nočitev in slovenski z 10,6 milijona nočitev.

Po podatkih hrvaške turistične agencije je Hrvaško lani sicer obiskalo 20,6 milijona turistov, ki so opravili 108 milijonov nočitev. Največ prenočitev so zabeležili v Istri (30 milijonov), Splitsko-dalmatinski županiji (20,2 milijona) in na območju Kvarnerja (18,5 milijona nočitev).

Slovenijo je v lanskem letu obiskalo skoraj 6,2 milijona turistov. S 16,1 milijona nočitev je bilo to najuspešnejše leto za turizem doslej, so zapisali na spletni strani Sursa. Tuji turisti so pri tem prispevali 11,5 milijona nočitev. Največ je bilo turistov iz Nemčije (16 odstotkov), sledile so Italija, Avstrija, Češka, Nizozemska in Hrvaška. V primerjavi z letom poprej so beležili največji skok prav hrvaških turistov. Teh je bilo za 27 odstotkov več kot leta 2022, še piše Surs.

Jadransko morje
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje