Hrvaška poslanka Plenkovića zaradi predlagane zakonodaje primerjala s Hitlerjem

Svet 18. Jan 202419:15 2 komentarja
Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

Poslanci hrvaškega sabora so danes začeli razpravo o spremembah kazenskega zakonika, ki kriminalizirajo razkrivanje vsebine preiskovalnih dejanj in dokaznih postopkov. Opozicijska poslanka je hrvaškega premierja Andreja Plenkovića primerjala celo z Adolfom Hitlerjem.

Poslanci hrvaškega sabora so danes začeli razpravo o spremembah kazenskega zakonika, ki kriminalizirajo razkrivanje vsebine preiskovalnih dejanj in dokaznih postopkov. Predlagane spremembe sta danes kritizirala tako predsednik Zoran Milanović kot hrvaško novinarsko društvo.

Predlagane spremembe kazenskega zakonika po oceni Milanovića pomenijo uvedbo državne represije proti vsem, ki hrvaško javnost seznanjajo z dejstvi o nezakonitem početju posameznikov iz vlade.

Spremembe kazenskega zakonika sicer ne predvidevajo kazenskega pregona novinarjev, ki bi razkrili omenjene vsebine, temveč kazenski pregon tistih, ki bodo informacije razkrili. “Novinarjev ne bodo obtoževali, temveč jih bodo ustrahovali in nadlegovali,” je opozoril Milanović. Obenem je zagotovil, da bo v skladu s svojimi pooblastili pomilostil vse, ki jih bodo kaznovali po tem zakonu zaradi razkritja favoriziranja, kriminala in korupcije v vladi.

Do predlaganih sprememb je bila danes kritična tudi opozicija v saboru, na ostre obsodbe nekaterih poslancev pa je naletelo tudi to, da bodo hkrati morali glasovati o kriminalizaciji razkrivanja vsebin preiskovalnih dejanj in dokaznih postopkov ter o uvedbi kaznivega dejanja femicida.

hrvaški sabor
Hrvaški sabor (Foto: Milos Vujinovic/ BOBO)

Poslanka Plenkovića primerjala s Hitlerjem

Opozicija ocenjuje, da vladajoča HDZ s povezovanjem glasovanja izkorišča zaščito žensk pred nasiljem v zameno za kriminalizacijo razkrivanja informacij, zaradi česar je poslanka Dalija Orešković premierja Andreja Plenkovića primerjala celo z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem.

Predlaganim spremembam kazenskega zakonika ostro nasprotuje tudi hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je poslance danes pozvalo, naj glasujejo proti zakonu. V HND menijo, da škodljivosti predlaganih sprememb ne spreminja niti odstavek, po katerem bi bili novinarji oproščeni kazenske odgovornosti, če bi pridobili prepovedane informacije.

“Uvedba novega kaznivega dejanja bi še vedno imela zastrašujoče posledice za novinarski poklic in s tem interes javnosti,” so še opozorili v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje