Hrvaška uvaja obvezno devetletko

Svet 17. Jun 202216:34 > 16:34 0 komentarjev
Prazna učilnica
Fotografija je simbolična (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Hrvaška do leta 2024 namerava uresničiti nov koncept predšolske vzgoje, del katerega bo tudi obvezno devetletno izobraževanje namesto dosedanjega osemletnega, piše hrvaški časnik Jutarnji list. Da bi lahko izvedli reformo predšolske vzgoje, bi hrvaška vlada morala zagotoviti več kot 20.000 dodatnih mest v vrtcih.

Program predšolske vzgoje je na Hrvaškem obvezen od leta 2013, a na hrvaškem ministrstvu za šolstvo menijo, da ga je treba posodobiti, da bo sledil evropskim praksam.

Na ministrstvu so za Jutarnji list pojasnili, da nameravajo povečati obvezni obseg ur v predšolski vzgoji s sedanjih 150 do 250 ur na 500 do 700 ur, ki jih bodo izvajali v letu pred vpisom otroka v osnovno šolo. Otroci v predšolski vzgoji bodo morali med septembrom in junijem po novem konceptu obvezno obiskovati vrtec pet dni v tednu. Zdaj velja, da morajo otroci, ki niso v rednem vrtčevskem programu, v letu pred začetkom osnovne šole vrtec obiskovati štiri mesece po največ tri ure na dan.

Hrvaška je ena od redkih držav v Evropski uniji z osemletno osnovno šolo. Z uvedbo polnega programa predšolske vzgoje bi podaljšala obvezno izobraževanje na devet let. Dodatno leto izobraževanja ne bi potekalo v sklopu osnovne šole, ampak vrtca. Boris Jokić z zagrebškega inštituta za družbene raziskave je do takšnega koncepta kritičen. Po njegovem mnenju je podaljševanje izobraževanja na devet let smiselno le, če poteka v sklopu osnovne šole. Povečan obseg obveznega števila ur predšolski vzgoji bo zahteval tudi več prostora v vrtcih.

Kot kažejo analize, v hrvaških vrtcih trenutno primanjkuje več kot 22.500 mest, če bi vrtec obiskovalo več kot 90 odstotkov otrok, kot je povprečje v EU. Trenutno je v vrtčevske programe na Hrvaškem vključenih od 24,4 odstotka do 82,2 odstotka otrok, odvisno od regije. Jokić je opozoril, da na Hrvaškem obstajajo velike regionalne razlike v obiskovanju vrtec. V več kot 130 občinah, v katerih živi 7,2 odstotka otrok vrtčevske dobe, ti vrtca sploh ne obiskujejo. “Obstajajo deli Hrvaške, v katerih en vrtec pokriva radij, večji od 200 kvadratnih kilometrov,” je izpostavil.

Ministrstvo za šolstvo je maja letos objavilo javni razpis za gradnjo in nadgradnjo vrtcev v vrednosti 1,22 milijarde kun (160 milijonov evrov). To je le prvi od razpisov, ki bodo sledili v naslednji letih, do leta 2026 pa načrtujejo, da bi jih zgradili več kot 200.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!