Hrvaška v primežu poplav, v Italiji zaradi neurja evakuirali več kot 900 ljudi

Svet 16. Maj 202312:05 > 15:58 0 komentarjev
Poplave Zadar
Zadrska županija

Na Hrvaškem, kjer reke že nekaj dni poplavljajo, so se razmere še zaostrile. Zaradi možnosti neviht in burje so hrvaški vremenoslovci izdali rdeče opozorilo in več oranžnih. Sunki vetra ponekod presegajo 110 kilometrov na uro. Pristojne službe se pripravljajo, da bo bregove prestopil še več rek. Močno neurje pa je ohromilo tudi Italijo, kjer so morali zaradi poplav evakuirati več kot 900 ljudi.

Močan veter in burja tako kot pri nas povzročata preglavice južnim sosedom.

Vremenoslovci Državnega hidrometeorološkega zavoda so zaradi možnih močnih neviht za Velebitski kanal izdali rdeče opozorilo. Najmočnejši sunki vetra dosegajo hitrost od 65 do 130 kilometrov na uro.

Zaradi vetra je bilo oranžno opozorilo izdano za Reko, zahodno obalo Istre, Kvarner, Mali Kvarner in Dalmacijo. Sunki vetra oziroma burje dosegajo hitrost od 65 do 110 kilometrov na uro, na Reki presegajo 110 kilometrov na uro.

Svarila tudi pred zemeljskimi plazovi

Več trajektnih linij ne vozi, zaradi močnega vetra so dopoldne zaprli krški most.

Most na Krk
Hrvaški avtomotoklub

Na jadranski magistrali med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno je prepovedan promet za nadstropne avtobuse, vozila s počitniškimi prikolicami in motorna kolesa. Za dvonadstropne avtobuse, vozila s počitniškimi prikolicami, motornimi kolesi, dostavnimi vozili in s pokritim tovornim prostorom sta prav tako zaprti avtocesta Rupa–Reka–Žuta Lokva med priključkoma Reka vzhod in Šmrik ter jadranska magistrala med Bakrom in Novim Vinodolskim ter Senjem in Karlobagom, je sporočil Hrvaški avtoklub.

Na avtocesti A1 Zagreb–Ploče–Karamatići med predorom Sveti Rok in viaduktom Božići je zaradi močnega vetra omejitev hitrosti 60 kilometrov na uro.

Ceste so v večjem delu države mokre in spolzke. Zaradi obilnega dežja se na cestišču zadržujejo večje količine vode, predvsem na gorskih cestah in jadranski magistrali so možni zemeljski plazovi. Voznike pozivajo, da prilagodijo hitrost in način vožnje razmeram na cesti.

Pristojne službe prebivalcem svetujejo, da se izognejo potovanjem in zadrževanju v bližini ogroženih obalnih območij.

Priprave na poplave že potekajo

Zaradi obilnih padavin protipoplavne aktivnosti potekajo v več županijah, predvsem v Zadrski, Karlovški in Siško-moslavški županiji. Razmere so trenutno najbolj kritične v Kostajnici. Gladina reke Une je le 10 do 15 centimetrov pod gladino za uvedbo izrednega stanja.

Poplave Zadar
Reka Zrmanja (Vir: Zadrska županija)

Dežurne službe so na že terenu, kjer utrjujejo obrambne nasipe in se pripravljajo na poplave.

Opozarjajo na možnosti poplav nepremičnin in prometnega omrežja. Možna je tudi prekinitev oskrbe z energijo, komunikacijskega omrežja in oskrbe z vodo. Zaradi zmanjšane vidljivosti in možnosti zdrsov na mokrem cestišču so vozne razmere nevarne, svetovana je previdnost.

Za območje Zagreba in Karlovca je izdano oranžno opozorilo zaradi možnega obilnega dežja.

Reka Zrmanja, ki je včeraj prestopila bregove, je narasla za skoraj 40 centimetrov več od svojega dosedanjega povprečja. Zadrska županija je zato v Obrovcu razglasila izredno stanje. V torek se je njena gladina sicer znižala za približno pol metra. Glede na pričakovane nove padavine pa so razmere še vedno resne, zato se izvajajo preventivni in zaščitni ukrepi, so sporočili iz Zadrske županije.

Zrmanja je poplavila
Reka Zrmanja (Vir: Sime Zelic/PIXSELL/BOBO)

Zaradi neurja v Italiji evakuirali več kot 900 ljudi

Italijanski deželi Emilija-Romanja in Marke ter druge dele italijanske jadranske obale je danes zajelo močno neurje. Zaradi nenadnih poplav so evakuirali več kot 900 ljudi. Neurje je ohromilo promet, zlasti železniški, v mestu Riccione pa je poplavilo bolnišnico, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Prebivalce nekaterih pokrajin v Emiliji-Romanji so oblasti pozvale, naj se izogibajo nepotrebnim potovanjem in po možnosti delajo od doma. Železniški operater RFI pa je sporočil, da je med mesti Forli, Rimini in Ravenna začasno prekinjen železniški promet.

Ravenna in Cervia sta zaradi visokih valov preventivno prepovedali dostop do plaž. V mestu Cesena so bile danes zaprte šole, v Trstu pa so poročali o sunkih vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijo so letos že večkrat prizadele izredne vremenske razmere. Močni nalivi so deželo Emilija-Romanja prizadeli že v začetku meseca. Takrat je neurje terjalo dve smrtni žrtvi, oblasti pa so evakuirale več kot 250 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!