V Dalmaciji obilno deževje povzročilo poplave, gasilci več ljudi evakuirali

Svet 15. Maj 202311:36 0 komentarjev
Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO

Zaradi obilnega dežja, ki je v nedeljo zajelo Hrvaško, je v Zadrski in Virovitiško-podravski županiji poplavljalo. Prebivalce na nekaterih ogroženih območjih so evakuirali gasilci, več cest je zaprtih. Če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo, bodo razglasili naravno nesrečo. Na poplave so se začeli pripravljati tudi v nekaterih drugih delih države.

Na območju mesta Obrovac se je reka Zrmanja prelila prek zaščitne ograde. Gladina reke še vedno narašča in je presegla najvišjo raven v zgodovini, so sporočili iz štaba civilne zaščite Zadrske županije. Dodali so, da je v Obrovcu poplavljeno staro mestno jedro, pritličje občinske zgradbe in posamezni poslovni prostori. Stanovanjskih stavb zaenkrat ni poplavilo.

Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO
Zrmanja je poplavila Zrmanja je poplavila
Sime Zelic/PIXSELL/BOBO

V občini Gračac pa je bregove prestopila reka Otuča. Po podatkih državnega hidrometeorološkega zavoda so v zadnjih 24 urah izmerili rekordnih 256,4 litra padavin na kvadratni meter v zadnjih 63 letih. Gasilci so morali evakuirati ogrožene prebivalce, so sporočili iz štaba civilne zaščite Zadrske županije.

Razmere na tem območju so se danes umirile, gasilci pa izčrpavajo vodo iz poplavljenih zgradb. “Reka Otuča se je vrnila v svojo strugo. Gasilci ter pripadniki gorske reševalne službe in Rdečega križa izčrpavajo vodo in pomagajo prebivalcem,” so davi sporočili iz štaba. Napovedali so, da bodo naravno nesrečo razglasili, če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo.

Voda je vdrla tudi v pritličje srednje šole, medtem ko dostopa do osnovne šole ni, zaradi česar so odpovedali pouk v obeh šolah. V nekaterih delih mesta je prišlo do izpada elektrike.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je po pogovoru z njunima županoma Virovitiško-podravski in Zadrski županiji obljubil finančno pomoč vlade pri saniranju škode na prizadetih območjih.

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je bilo v nedeljo na območju Zadrske županije za ves promet zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Posamezne ceste so zaprte tudi danes.

Zaradi nenehnih padavin narašča tudi reka Sava v hrvaški prestolnici. Direktor Vodnogospodarskega odseka za zgornjo Savo Tomislav Suton je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v nedeljo ocenil, da bi Sava v Zagrebu lahko prestopila bregove v sredo in poplavila območje nasipa, a da prebivalcem mesta ne bo povzročila večjih težav.

Močno sta narasli tudi reki Korana in Kolpa na območju Karlovca. Danes ob 12. uri je bil vodostaj Kolpe 650 centimetrov, v četrtek pa bo po napovedih glavnega centra za zaščito pred poplavami meril 784 centimetrov. Izredni ukrepi za zaščito pred poplavami začnejo veljati, ko vodostaj Kolpe doseže 750 centimetrov.

Zoran Pavlović iz karlovške izpostave Hrvatskih voda je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes dejal, da se intenzivno pripravljajo na poplave, mogoči pa so tudi izpadi elektrike in prekinitev oskrbe z vodo.

Poplavljalo tudi v Bosni in Hercegovini

Zaradi naraščanja reke Une so izredne ukrepe zaradi zaščite pred poplavami že razglasili v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino, kjer največ težav pričakujejo danes ponoči. Pripadniki civilne zaščite od jutra delajo na učvrstitvi nasipov v Hrvatski Kostajnici in nekaterih drugih delih Sisaško-moslovške županije, na to območje pa bo prišlo na pomoč tudi do 300 pripadnikov hrvaške vojske, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Nekatere reke so prestopile bregove tudi v severozahodnem delu BiH. Voda je v nekaterih primerih poplavila ceste in kmetijska zemljišča, ponekod pa vdrla tudi v posamezne stanovanjske zgradbe, so sporočili iz štaba civilne zaščite BiH.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH je zaradi močnega deževja in vetra za danes na območju Hercegovine izdal oranžno opozorilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!