Hrvaška vlada začasno zaustavila odkup delnic Ine od madžarskega MOL

Svet 30. Dec 202119:55 0 komentarjev
Ivo Sanader
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška vlada je začasno zaustavila odkup delnic hrvaške energetske skupine Ina od madžarskega podjetja MOL. Razlog za to so spremenjene pravne okoliščine po oktobrski sodbi vrhovnega sodišča proti nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju zaradi sprejemanja podkupnine od vodje Mola Zsolta Hernadija, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gre za znani primer Ina-MOL, v katerem Iva Sanaderja in Zsolta Hernadija bremenijo obtožbe o korupciji pri prepustitvi upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarskem MOL leta 2009. Hernadi naj bi Sanaderju nakazal deset milijonov evrov podkupnine.

Hrvaško vrhovno sodišče je konec letošnjega oktobra namreč potrdilo prvostopenjsko sodbo, s katero je Sanaderja obsodilo na šest let zapora zaradi prejemanja podkupnine od Hernadija, slednjega pa je v odsotnosti obsodilo na dve leti zapora, navaja Hina.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je na današnji seji vlade dejal, da se postopek v zvezi z delničarskim sporazumom začenja, ker vlada meni, da “zaradi novih pravnih okoliščin na vrhovnem sodišču” tak dogovor ne more obstati. Dodal je, da odločitev vlade temelji na pravnih mnenjih, in pojasnil, da se je vlada posvetovala z državnim odvetništvom, zagrebško pravno fakulteto in pravnimi zastopniki vlade v postopkih z MOL.

Ivo Sanader
PROFIMEDIA

Vlada je obenem ministrstvu za gospodarstvo naložila, naj začne revizijo arbitražne razsodbe komisije Združenih narodov za mednarodno trgovsko pravo (Uncitral) iz decembra 2016. Komisija je med arbitražnim postopkom ugotovila, da Hrvaška ni uspela dokazati, da je MOL podkupil Sanaderja. Ministrstvu je prav tako naložila, naj nadaljuje z aktivnostmi Hrvaške v arbitraži, ki jo je MOL sprožil pred Mednarodnim centrom za poravnavo investicijskih sporov (ICSID).

Ministrstvu je vlada naložila tudi, naj v imenu Hrvaške vloži revizijo pri švicarskem zveznem vrhovnem sodišču za ugotovitev ničnosti prve spremembe meddelničarske pogodbe in plinskega sporazuma, ki sta bila podpisana 30. januarja 2009.

V skupini MOL so glede vladne odločitve za Hino pojasnili, da so to temo javno komentirali že novembra in da ne želijo ničesar več dodati. Pri tem so spomnili na izjavo takratnega glavnega izvršnega direktorja skupine Joszefa Molnarja, po kateri so delničarski dogovori veljavni in jih je mogoče spremeniti le s soglasjem vseh vpletenih strani.

MOL ima v Ini skoraj 50-odstotni lastniški delež, Hrvaška pa 45-odstotnega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!