Hrvaški gostinci z novim trikom: jedi zaračunavajo po dekagramih

Potovanja 10. Jul 202312:50 8 komentarjev
PROFIMEDIA

Hrvaški gostinci uporabljajo nov trik, ki lahko nekaterim gostom povzroči kar nekaj preglavic. V nekaterih restavracijah jedi zaračunavajo po dekagramih, piše Jutarnji list. Gostja, ki je časniku posredovala jedilnik ene od restavracij v Šibeniku, je priznala, da je izkušnja bila precej konfuzna, na koncu pa v tej restavraciji ni večerjala.

V razmahu turistične sezone so nekateri gostinci ubrali novo taktiko – hrano zaračunavajo po dekagramih.

O novi praksi so se razpisali pri Jutarnjem listu, v minulih dneh so od bralke prejeli primer takšnega jedilnika. Gostjo je zmotila nova praksa v eni od šibeniških restavracij, kjer na koncu ni večerjala.

“Na primer – cena školjk velja za težo 50 dekagramov, kozice, lignji in orada so zaračunani na deset dekagramov, file tune pa zaračunavajo po porciji,” je komentirala bralka in dodala, da je bilo preračunavanje precej konfuzno.

“Prenagljeni in naivni gostje mislijo, da porcija lignjev na žaru stane le šest evrov, a za to ceno dobijo le deset dekagramov, kar je bistveno manj od normalne porcije,” še piše. Iz jedilnika razvidno, da na primer 10 dekagramov brancina z blitvo in krompirjem stane 5,10 evra. Standardna porcija se giblje med 30 in 80 dekagramov, odvisno od želja gostov. Za to pa bi odšteli med 15,3 in 40,8 evra.

Ali gostinci to počnejo zaradi večje poštenosti ali nižje cene, ki je na jedilniku privlačnejša?

Kot so za Jutarnji list pojasnili na hrvaškem državnem inšpektoratu, tak jedilnik ni sporen.

“Gostinec je namreč po zakonu o gostinstvu dolžan vzpostaviti standarde za vsako jed in pijačo, zagotoviti storitev v skladu s standardi, v njem pa mora biti določena vrsta, količina in kakovost posamezne jedi.”

“Posamezne jedi postrežemo glede na težo – na primer jagnjetino, ribe in morske sadeže – razen če so določene na kos ali porcijo. Ob naročilu naj se gost z gostincem dogovori za velikost porcije, o načinu določanja količine vsake jedi v porciji,” so za hrvaški časnik pojasnili na inšpektoratu. Dodali so še, naj se v primeru nejasnosti obrnejo neposredno na gostinca. Cenik sicer ni v nasprotju s predpisi, a na inšpektoratu niso odgovorili na vprašanje, ali za potrošnika jedilnik zmeden – saj se skoraj za vsako jed uporablja drugačen način zaračunavanja cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje