Nov obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje: kaj to pomeni v praksi?

Slovenija 09. Jul 202309:42 > 13. Jul 2023 09:30 35 komentarjev
položnica, dopolnilno zavarovanje
Fotografija je simbolična. (Foto: N1)

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se s 1. januarjem 2024 spreminja v obvezno. Večina prebivalcev tako ne bo več vsak mesec plačevala položnic. Preverili smo, kaj sprememba pomeni za zavarovance.

Poslanci so potrdili zakon, s katerim se dopolnilno zdravstveno zavarovanje spreminja v obvezen prispevek. Znesek bo enak za vse – 35 evrov, obračunavali ga bodo od prvega januarja 2024. Pojasnjujemo, kaj spremembe v praksi pomenijo za zavarovance.

Kdaj bo zakon začel veljati?

Zakon se bo začel uporabljati s 1. januarjem 2024. To pomeni, da bo zadnje plačilo ‘starega’ dopolnilnega zavarovanja za december letos.

Začetek izvajanja so s sprva predvidenega 1. septembra premaknili na 1. januar 2024, da se bodo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in Finančni upravi (Furs) lahko tehnično pripravili na vse spremembe.

Koliko bo zavarovanje stalo po novem?

Pavšalni obvezni zdravstveni prispevek se bo plačeval v enotnem fiksnem znesku 35 evrov. V zakonu je zapisano, da ga bodo uskladili enkrat letno, pri čemer bodo upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu, znesek bo določil minister za zdravje.

V letu 2024 se prispevek ne bo zvišal, prva uskladitev bo februarja 2025. Toda do takrat bo po zagotovilih vlade že izpeljana zdravstvena reforma, ki bo uvedla drugačen, bolj solidaren sistem, prispevek v zdaj uzakonjeni obliki pa bo ukinjen.

Kaj, če doslej nisem plačeval dopolnilnega zavarovanja?

Tisti, ki doslej niso bili dopolnilno zavarovani, bodo po novem za (obvezno) zdravstveno zavarovanje plačevali 35 evrov na mesec več. Po ocenah je prebivalcev, ki niso dopolnilno zavarovani, okrog pet odstotkov.

Dopolnilnega zavarovanja v naslednjih mesecih ne nameravam več plačevati. Ali bo to vplivalo na višino premije za obvezni zdravstveni prispevek?

Do začetka uporabe novega zakona še vedno velja zakonodaja, po kateri zavarovanec, ki preneha plačevati dopolnilno zavarovanje, ostane brez polnega kritja zdravstvenih storitev in mora zanje doplačevati. Več o tem lahko preberete v članku Kaj se zgodi, če se odrečete dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju.

Ker je v zakonu določen fiksni znesek premije 35 evrov, neplačevanje zdajšnjega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja do 31. 12. 2023 ne bo vplivalo na višino novega prispevka po 1. januarju 2024.

Zdravniška halja
Denis Sadiković/N1

Ali bom tudi novi prispevek plačeval s s položnico?

Za večino zavarovancev se s spremembo ukinja mesečno plačevanje položnic in vzpostavlja avtomatiziran sistem. Tisti, od kogar dobivate dohodek (plačo, pokojnino), bo po spremembi od tega odvedel prispevek v višini 35 evrov.

Prek položnic oziroma direktnega nakazila bodo novi prispevek plačevali samozaposleni. Njihovo mesečno plačilo za obvezno zdravstveno zavarovanje v zdravstveno blagajno bo tako za 35 evrov višje, obračunavala ga bo Finančna uprava (Furs).

Nekateri prebivalci tudi zdajšnje obvezno zdravstveno zavarovanje v višini malo več kot 30 evrov plačujejo sami direktno ZZZS, prek položnice oziroma z nakazilom. To so brezposelni, ki niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in jim ta ne krije prispevkov, ter denimo študenti, ki pavzirajo. Tem se bo mesečna premija zvišala za 35 evrov. Od 1. januarja 2024 bodo tako nekaj čez 65 evrov na eni položnici nakazovali ZZZS.

Mi bodo novi prispevek trgali od plače?

Da. Zaposlenim bo novi prispevek v višini 35 evrov delodajalec odvedel od bruto plače.

Mi bodo novi prispevek trgali od pokojnine?

Da. Če ste upokojenec, ki je doslej premijo eni od treh zavarovalnic plačeval sam, na primer s položnico ali trajnikom, bo po novem premijo za vas poravnal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), vaša izplačana pokojnina pa bo za 35 evrov nižja.

Tudi upokojenci, ki doslej niso imeli urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo po novem prejeli za 35 evrov nižjo pokojnino.

Zpiz že zdaj poravnava premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri treh zavarovalnicah za več kot 210.000 oseb. Za te praktičnih sprememb ne bo, le Zpiz bo mesečno 35 evrov namesto eni od treh zavarovalnic odvedel ZZZS.

Ali bom imel zaradi spremembe nižjo plačo?

Da. Od bruto plače bo pred nakazilom neto izplačila na vaš transakcijski račun odvedenih 35 evrov. Za toliko bo nižje izplačilo. Novi prispevek bo vplival tudi na dohodnino in bolj koristil bogatim kot revnim. Več preberite v tem članku.

Na ministrstvu za zdravje sicer pojasnjujejo, da bodo zaposleni po 1. januarju na boljšem, kot so bili doslej. “Ker se obvezni zdravstveni prispevek plačuje od bruto plače (obračunal ga bo delodajalec) in ker se bo zaradi tega znižala davčna osnova, bo posledično zaposleni plačal nižjo dohodnino kot doslej. Tako bo v resnici plačal manj kot 35 evrov in imel višji razpoložljivi dohodek v primerjavi s sedaj, ko plačuje 35,67 evrov iz svoje neto plače,” so zapisali.

Sem prejemnik denarne socialne pomoči, vojni veteran, zapornik … Kako bo po novem krito moje zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za nekatere skupine krije državni proračun. To so priporniki, zaporniki, mladoletniki v prevzgojnem domu, pacienti na obveznem psihiatričnem zdravljenju ter obveznem zdravljenju odvisnosti od alkohola in drog. Proračun krije razliko tudi za socialno ogrožene, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev denarne socialne pomoči, in po njih zavarovane družinske člane. Prav tako proračun krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojaške in civilne vojne invalide ter vojne veterane in žrtve vojnega nasilja.

V zgornjih primerih bo tudi novi prispevek kril proračun.

Sem brezposeln, prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in dobivam nadomestilo za brezposelnost. Kdo bo zame plačal novi prispevek?

Prispevke za brezposelne osebe, ki prejemajo nadomestilo, obračuna in odvede zavod za zaposlovanje. Tudi za novi prispevek bo tako.

GNEČA ULICA LJUDJE
Žiga Živulović, BOBO

Kdo bo plačeval novi prispevek za otroke in mlade?

Zdravstvene storitve za otroke, učence in študente do 26. leta, ki se redno šolajo, v celoti plača obvezno zdravstveno zavarovanje. Prav tako krije tudi storitve za otroke in mladostnike z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov. Novega prispevka te skupine ne bodo plačevale.

Ali bo sprememba vplivala na moje pravice?

Pravice iz zdravstvenega varstva se ne bodo spremenile, je zagotovil (zdaj že odhajajoči) minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Združeno zavarovanje bo krilo vse, kar zdaj krijeta skupaj obvezno in dopolnilno zavarovanje.

Zbrani prispevki sicer predvidoma ne bodo zadoščali za kritje vseh stroškov. V zakon je vključena proračunska varovalka, za prihodnje leto v višini do 240 milijonov evrov. Največ toliko denarja bo predvidoma iz proračuna prenakazanega v zdravstveno blagajno.

Ali lahko zavarovalnice, ki jim bomo še do konca leta plačevali dopolnilno zavarovanje, dvignejo premijo? Bomo morali do konca leta plačevati dražje dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Ne. Vlada je aprila sprejela uredbo o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri vseh treh zavarovalnicah, Vzajemni, Triglavu in Generaliju, lahko premija do 31. decembra 2023 znaša največ 35,67 evra.

Ali bodo tisti, ki so dopolnilno zavarovanje pri eni od treh zavarovalnic plačali za celo leto vnaprej, dobili povrnjeno preplačilo?

Da. Sprejeti Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 20. členu določa, da imajo zavarovalnice na podlagi zavarovalnih pogodb pravico izterjati zapadle neplačane premije za obdobja, za katera so zagotavljale zavarovalno kritje, in dolžnost zavarovancem vrniti tiste plačane dele premij, ki se nanašajo na zavarovalno kritje za zavarovalno obdobje po datumu začetka uporabe tega zakona (1. 1. 2024), v roku 60 dni.

Zavarovalnice prilagajajo informacijsko-tehnološke rešitve novim zahtevam in bodo zagotovile, da bodo vračila na podlagi zahtevka zavarovanca in posredovanih ustreznih podatkov izvedena skladno z zakonom.

Sem slovenski državljan, ki se na delo vozim v Avstrijo. Ali bom plačeval novi zdravstveni prispevek?

Sistem plačila novega prispevka je predviden na način, kot se zdaj obračunajo in plačujejo prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje. Pri delavcih, ki so zaposleni pri tujem delodajalcu, je plačilo novega prispevka odvisno od tega, ali so v socialno zavarovanje vključeni v Sloveniji (ti bodo zavezanci za plačilo prispevka na enak način, kot zdaj plačujejo prispevke) ali pa so v socialno zavarovanje vključeni v tujini (te osebe niso zavezanci za plačilo prispevkov v Sloveniji).

Kaj sledi?

Po besedah predstavnikov koalicije sledi preoblikovanje po novem dražjega obveznega zavarovanja v bolj solidaren prispevek, tako da bodo revnejši plačevali manj in bogatejši več. “Skladno s koalicijskimi zavezami bomo do konca leta 2024 pripravili celovito prenovo financiranja zdravstvenega sistema, ki bo vsebovala ukinitev oziroma preoblikovanje nepravičnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je dejala poslanka Svobode Tamara Kozlovič.

“Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinemo šele tako, da ga prenesemo v obvezno in ga nadomestimo s solidarno obliko prispevka. Kot socialisti seveda pričakujemo, da se bomo takoj v jeseni v koaliciji zbrali okoli 1. točke dnevnega reda, ki je, da projekt dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nadaljujemo in da gremo dalje iz nacionalizacije v njegovo likvidacijo,” je povedal poslanec Levice Miha Kordiš.

Tudi v Socialnih demokratih so poudarili, da gre za začasno rešitev in da je treba čim prej uvesti solidaren prispevek. Bešič Loredan pa je dejal, da se s sprejetjem zakona odpirajo vrata iskanju nacionalnega konsenza “kako bomo zdravstveni sistem vsi skupaj financirali od leta 2025”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje