Ministrica za kulturo Asta Vrečko bi odvzela status spornemu društvu

Slovenija 10. Jul 202308:45 > 09:52 49 komentarjev
Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je podala izjava glede statusa Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot, ki je sicer tesno povezano s tako imenovano skupino Rumeni jopiči, med katerimi so tudi javni podporniki neonacizma. Dejala je, da društvo deluje v neskladju z zakonom o društvih in da njihovo delovanje spodbuja nestrpnost, zato bodo podali prijavo na upravno sodišče.

Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar, je ministrstvo za kulturo – takrat ga je vodil minister Vasko Simoniti – junija 2021 podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

S tem pa je društvo pridobilo možnost za pridobivanje državnih sredstev. Odločitev ministrstva je takrat povzročila buren odziv javnosti, saj je društvo tesno povezano s t. i. rumenimi jopiči, skupino, med katerimi so tudi javni podporniki neonacizma.

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je podelitev statusa NVO takrat branil z argumenti, da niti minister niti ministrstvo za kulturo “nikoli in nikdar ni podpiralo neonacizma”. Dodal je še, da so “uradniki po vseh pravilih uradnega postopka Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelili status NVO”.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pojasnila, da so na ministrstvu v zadnjem času zaznali porast izrazov nestrpnosti v družbi, med drugim tudi na junijski paradi ponosa v Ljubljani. “Z žalostjo ugotavljamo, da se sovraštvo v družbi krepi,” je dejala Vrečko. Dodala je, da so na podlagi dokazov in objav na socialnih omrežjih odkrili, da za porastom sovraštva in izrekanja sovraštva stoji društvo za krepitev tradicionalnih vrednot, ki je tesno povezano z rumenimi jopiči, isti ljudje pa tudi objavljajo novice na nacionalni tiskovni agenciji.

“Zaradi vsega, kar oni javnosti sporočajo glede njihovega delovanja in njihovih objav na socialnih omrežjih, smo se na ministrstvu za kulturo odločili, da bomo ukrepali,” je poudarila Vrečko in dodala, da bodo na podlagi zbranih dokazov, ki so prišli v javnost, podali prijavo na upravno sodišče v zvezi z 41. členom zakona o društvih. Prav tako bodo društvo za krepitev tradicionalnih vrednot naznanili na državno tožilstvo in zaprosili za njihov izbris.

“Zakon o društvih je jasen. Nobeno društvo ne sme delovati proti ustavi, ne sme delovati tako, da spodbuja versko, rasno ali katerokoli drugo nestrpnost. S svojim delovanjem mora krepiti področje, na katerem deluje,” je izpostavila ministrica in dodala: “Menimo, da društvo za krepitev tradicionalnih vrednot ni društvo, ki bi krepilo našo družbeno krajino. Njihovo delovanje se na sklada z zakonom o društvih. Zato, da gre naša družba naprej, ne kot država ne kot družba ne smemo spodbujati takšnih načinov postopanja.”

Spomnimo, Urban Purgar je razburil širšo slovensko javnost, ko je na družbenem omrežju Twitter dan pred dnevom spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi zapisal “Hitler je heroj”. Po njegovem zapisu so se zvrstili ostri odzivi, a takratni minister za kulturo Vasko Simoniti proti Purgarjevemu društvu ni želel ukrepati, saj da za za odvzem statusa društvu zaradi zapisa ne obstaja pravna in zakonska podlaga. Na ministrstvu za kulturo so sicer obsodili “zavržen tvit” in dodali, da ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov. So pa večkrat poudarili, da je društvo status nevladne organizacije v javnem interesu dobilo v skladu z veljavno zakonodajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje