Hrvaški minister odgovarja Tanji Fajon: Slovenci imajo na Hrvaškem nepremičnine

Svet 12. Maj 202219:57 5 komentarjev
Hrvaški minister
N1

Potem ko je v sredo Tanja Fajon, kandidatka za slovensko ministrico za zunanje zadeve, ponovno komentirala možnosti vstopa Hrvaške v schengen, je to storil še hrvaški minister za zunanje zadeve Gordan Grlić Radman. Po njegovem ni treba posebej poudariti, da Slovenci pogosto Hrvaško obiščejo kot turisti, mnogi pa imajo v tej državi tudi nepremičnine in čolne – vstop Hrvaške v schengen po njegovem tako najprej koristi prav njim.

Da bo Tanja Fajon, dosedanja evropska poslanka in predsednica SD, prevzela vodenje resorja za zunanjo politiko, še naprej odmeva na Hrvaškem. Potem ko je v sredo ponovno komentirala vprašanje vstopa Hrvaške v schengen, pri čemer je dejala, da podpira vstop Hrvaške v schengen čimprej, kot je to mogoče, a da mora biti schengenski sistem nujno reformiran, se je na njena stališča odzval hrvaški minister za zunanje zadeve Gordan Grlić Radman.

Spomnimo, Fajon je v preteklosti zagovarjala stališče, da Hrvaška ne more v schengen, dokler ne bo rešeno vprašanje arbitraže med Slovenijo in Hrvaško.

Vstop Hrvaške v schengen nima nikakršne zveze z odprtimi vprašanji meddržavne meje med Slovenijo in Hrvaško oziroma še posebej ni povezan s sodbo arbitražnega sodišča, ki je “očitni rezultat kontaminiranega arbitražnega postopka”, je danes sporočil Grlić Radman in dodal, da je treba najprej počakati, da se tudi uradno oblikuje nova slovenska vlada.

Grlić Radman pričakuje, da se bo potem, ko bo sestavljena slovenska vlada, na enem od prvih srečanj sestal s prihodnjo slovensko ministrico za zunanje zadeve. Dejal je, da so eno politične izjave, drugo pa realnost, v kateri se bodo soočili s stvarmi, ki si jih prizadevajo rešiti “razumne politike”. Dejal je, da je politika “umetnost mogočega”, in napovedal, da si bo politika prizadevala odpraviti morebitne sporazume in blokade, saj ti niso nikomur v interesu.

Po njegovem ni treba posebej poudariti, da Slovenci pogosto Hrvaško obiščejo kot turisti, mnogi pa imajo v tej državi tudi nepremičnine in čolne – vstop Hrvaške v schengen po njegovem tako najprej koristi prav njim.

Kar zadeva morebitno pogojevanje Slovenije vstopa Hrvaške v schengen z izvrševanjem sodbe arbitražnega sodišča, je spomnil na odločitev Sodišča Evropske unije, ki je leta 2020 odločilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, hkrati pa je obe državi pozvalo, naj nerešena vprašanja rešujeta skladno z mednarodnim pravom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje