Tanja Fajon: “Podpiram vstop Hrvaške v schengen čimprej, kot je to mogoče”

Slovenija 11. Maj 202221:17 > 21:22 3 komentarji

Kandidatka za ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na novinarski konferenci spregovorila o pridružitvi Hrvaške schengnu. V preteklosti je namreč izjavila, da je vstop Hrvaške v schengen odvisen od reševanja vprašanja arbitraže, njena kandidatura za funkcijo zunanje ministrice pa je zato v sosednji Hrvaški vzbudila nemalo pozornosti.

“Podpiram vstop Hrvaške v schengen čimprej, kot je to mogoče. Nikoli nisem rekla nič drugega od tega,” je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili večino imen ministrov prihodnje vlade, dejala Tanja Fajon, kandidatka za vodenje ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Odgovarjala je na novinarsko vprašanje o svojem preteklem stališču, da bi moral biti vstop Hrvaške v schengensko območje pogojen z reševanjem vprašanja arbitraže.

Kot je dejala Fajon, da si že ves čas prizadeva, da bi Hrvaška vstopila v schengen. A ta ima, je opisala, svoje težave.

“Schengen ima druge izzive. Schengen potrebuje reformo. Danes ne deluje in je ogrožen,” je povedala. Z reformo, je dodala, se trudijo že nekaj let, pravila pa je po njenem treba narediti jasna in transparentna. Države, ki proti pravni podlagi izvajajo nadzor nad notranjimi mejami, bo treba opozoriti, je menila.

Ko bo schengen doživel reformo, naj bi po njenem države, ki so že pripravljene – Bolgarija, Romunija in Hrvaška – čimprej vstopile v schengen. “Kot nekdo, ki se s schengnom ukvarja že več let, si že vsaj leto, dve prizadevam, da Hrvaška kot naša soseda čimprej vstopi v schengen,” je dejala.

Po njenih besedah vzporedno z reformo schengenskega sistema poteka tudi implementacija arbitražnega sporazuma.

Nedavno je, spomnimo, vprašanje vstopa v schengen komentiral tudi predsednik Hrvaške Zoran Milanović. Kot smo že pisali, je dejal, da je to pravzaprav v interesu Slovenije. Pri tem je menil, da če bodo želeli Hrvaški preprečiti vstop v schengensko območje, država zaradi tega ne bo propadla. A če Hrvaška ne bo smela v schengen, je Milanović napovedal, da bi lahko država prenehala varovati mejo in bi t. i. nezakonite migrante poslala v Slovenijo, kjer bi se morali ukvarjati z njimi.

Fajon je povedala še, da so v koalicijsko pogodbo med drugim zapisali dve ključni zunanjepolitični prioriteti. To sta implementacija arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo ter nadaljnja širitev Evropske unije na Zahodni Balkan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje