Hrvaško jadransko mesto postalo raj za prostitutke iz Južne Amerike

Svet 17. Jan 202418:08 1 komentar
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Zadar je postal raj za prostitutke iz Južne Amerike, a številni najemodajalci niti ne vedo, kaj se v njihovih apartmajih dogaja.

V primerjavi s prejšnjimi leti, ko so v Zadru prevladovala dekleta iz Ukrajine ali drugih delov vzhodne Evrope, so zdaj to dalmatinsko mesto “zavzela” mlada dekleta iz Južne Amerike. Brazilke, Kolumbijke in Venezuelke naj bi svoje storitve opravljale vse leto, in sicer v najetih stanovanjih ali apartmajih po ugodnih cenah. Eden od domačinov je za Slobodno Dalmacijo, ki jo povzema Dnevnik.hr, razkril, kako poteka njihovo delo.

Že leta namreč oddaja stanovanje v Zadru. V začetku junija je po spletni platformi Booking prejel tridnevno rezervacijo iz Brazilije. Čeprav je bila rezervacija opravljena za dve osebi, se je pred apartmajem pojavilo le eno dekle. Bila je 25-letna Brazilka, vendar pod njenim imenom ni bila opravljena nobena rezervacija. Ko je zahteval osebni dokument za prijavo v sistem eVisitor, mu je dekle poslalo dovoljenje za prebivanje, izdano na Portugalskem 30. avgusta 2022 za obdobje dveh let. To se mu je zdelo nekoliko nenavadno, ko pa je tretji dan mlada gostja prosila za podaljšanje bivanja še za tri dni, se je odločil, da bo osebno preveril, za kaj in koga gre. Ko je razvozlal, kaj počne, je dekle prijavil policiji. Ti so mu pojasnili, da so v tistih dneh obravnavali več podobnih primerov.

Zadar
Foto: PROFIMEDIA

“Dekleta stanovanja poiščejo prek platform za najem. Nekateri lastniki svoja stanovanja preverjajo, nekateri pa imajo urejeno samostojno prijavo in odjavo tako, da gostje pridejo in odidejo, ne da bi jih spoznali. Rekli so mi, da so to predvsem mlade ženske iz Južne Amerike, a da ne morejo vedeti, kaj se dogaja in kje, dokler jih nekdo ne prijavi,” je dejal domačin.

Njegova izkušnja naj ne bi bila edina. S podobnimi zgodbami naj bi se srečevali tudi drugi lastniki stanovanj in apartmajev, mnogi pa za to ne vedo ali se za to preprosto ne zmenijo. Nekateri naj bi se celo odkrito pohvalili, da lahko vsak večer preživijo z drugo mlado Južnoameričanko, piše Dnevnik.hr.

V letu 2023 je Policijska uprava Zadar z globo (od 20 do 100 evrov) kaznovala devet tujih državljank, med njimi pet iz Brazilije, dve iz Kolumbije ter po eno državljanko iz Venezuele in Španije. Poleg kazni za prostitucijo so vsem dekletom odredili izstop iz mesta in schengenskega območja. Ali so mesto res zapustila, policija za Slobodno Dalmacijo ni mogla potrditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje