Hrvati razkrili, kdaj se bomo lahko peljali čez Pelješki most

Svet 18. Mar 202218:39 > 23. Apr 2022 22:31 0 komentarjev

Hrvaška bo Pelješki most svečano odprla med 19. in 21. julijem, je za tiskovno agencijo Hina potrdil vir iz Evropske komisije. S 418 milijoni evrov je most najdražji infrastrukturni projekt, sofinanciran iz evropskih sredstev.

Po 1.277 dneh gradnje ter mnogih tehničnih in varnostnih pregledih je končno znano, kdaj se bo mogoče zapeljati preko Pelješkega mostu. Odprtje naj bi potekalo med 19. in 21. julijem, kar pomeni, da se bo mogoče do polotoka Pelješac zapeljati že v prihajajoči turistični sezoni.

Odprtju bi morali prisostvovati predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropska komisarka za kohezijsko politiko Elisa Ferreira. “Glede na to, da gre za največji projekt iz evropskih sredstev, bi se slavnostnega odprtja morali udeležiti,” je povedal vir in dodal, da bo odprtje potekalo 19., 20. ali 21. julija – v vrhu turistične sezone, ko bo proti Dubrovniku potovalo na tisoče turistov.

Med januarskim ogledom gradbišča Pelješkega mostu je hrvaški premier Andrej Plenković dejal, da bi se moralo hrvaško ozemlje do začetka letošnje turistične sezone združiti s kopnim. Del obvoznice čez Pelješac naj bi za promet odprli za promet do poletja, odprtje razcepa Ston pa prestavljajo na letošnjo jesen. Tudi hrvaški minister za promet Oleg Butković je napovedal, da se bo most za promet odprl do začetka turistične sezone.

Most na polotoku Pelješac, katerega za zdaj z južnim delom Hrvaške povezuje cestno omrežje Bosne in Hercegovine, je najdražji infrastrukturni projekt, sofinanciran z evropskimi sredstvi od leta 1986, ko je Evropska komisija začela s sofinanciranjem projektov. Stal je 418 milijonov evrov, 85 odstotkov je krila Evropska unija, preostalih 15 odstotkov pa Hrvaška.

Do sedaj je za najdražji projekt Evropske komisije veljala izgradnja podzemne železnice v portugalskem mestu Porto, za kar je bilo iz evropskih sredstev porabljenih 316 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!