Hrvati še bližje obveznemu služenju vojaškega roka. Znanih je nekaj podrobnosti

Svet 25. Feb 202416:26 0 komentarjev
Hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Znanih je nekaj več podrobnosti o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka na Hrvaškem. Tamkajšnji politični vrh na čelu s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem o tem razmišlja že dlje časa, hrvaško ministrstvo za obrambo pa je že pripravilo nekatere smernice, kako bi lahko na Hrvaškem služenje obveznega vojaškega roka tudi potekalo.

Kot smo poročali, hrvaški politični vrh že nekaj časa razmišlja o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka. Da se zadeve premikajo v tej smeri, je pred kratkim razkril hrvaški premier Andrej Plenković, ki skupaj z obrambnim ministrom Ivanom Anušićem, ministrom za notranje zadeve Davorjem Božinovićem in ministrom za veterane Tomom Medvedom pretresa možne scenarije o uvedbi služenja obveznega vojaškega roka.

“V okoliščinah varnostnih groženj, ki obstajajo po svetu, ni slabo, da ministrstvo za obrambo naredi korak naprej od tega, kar že počnejo tisti, ki prostovoljno služijo vojaški rok, in pripravi koncept krajših tečajev, da se širše število ljudi seznani z osnovnimi veščinami, ki jih mlajša generacija nima,” je minuli ponedeljek dejal Plenković.

Po poročanju portala index.hr je znanih že nekaj podrobnosti, kako bi bilo v praksi lahko videti služenje obveznega vojaškega roka na Hrvaškem.

Usposabljanje mladih nabornikov v okviru novega obveznega služenja vojaškega roka bi potekalo v štirih velikih vadbenih centrih in vojašnicah: v Požegu, Sinju, Pulju in Bjelovarju. Nove nabornike bi usposabljalo okoli 650 vojaških inštruktorjev.

Hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaške oblasti se za zdaj sicer izogibajo uporabi izraza obvezno služenje vojaškega roka in ga raje imenujejo obvezno temeljno vojaško usposabljanje, ki bo trajalo tri mesece.

Vojaško usposabljanje naj bi bilo obvezno za vse mlade moške, ko dopolnijo 18 let, ženske pa se bodo usposabljanja lahko udeležile prostovoljno.

Čeprav uradnega zakonskega predloga ministrstvo za obrambo v vladno obravnavo še ni poslalo, pa v hrvaških vojaških krogih ocenjujejo, da je predlog trimesečnega obveznega vojaškega usposabljanja dober, poroča portal index.hr.

Med usposabljanjem se bodo naborniki naučili veščin rokovanja s strelnim orožjem in drugih osnovnih vojaških veščin, ob tem pa bodo tudi fizično bolje pripravljeni.

“Trije meseci so dovolj za to, tudi če si popolnoma nepripravljen. V treh mesecih lahko preideš od nekoga, ki ne zna preteči 50 metrov, do nekoga, ki lahko z opremo prehodi 30 kilometrov,” je nedavno dejal hrvaški obrambni minister Ivan Anušić

Po ocenah hrvaškega obrambnega ministrstva bi lahko na letni ravni usposobili med 15.000 do 17.0000 novih mladih nabornikov.

Na hrvaškem se je v zadnjih letih močno zmanjšalo prostovoljno služenje vojaškega roka, saj se zanj odloči manj kot 400 nabornikov letno. Po ocenah obrambnega ministrstva pa bi jih na letni ravni potrebovali vsaj 2.600.

Šarec o morebitnem uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji: O tem je še preuranjeno govoriti

O uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji je pred tedni spregovoril tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec. Dejal je, da je o tej ideji za zdaj še preuranjeno govoriti, saj bi bilo treba najprej popolniti redno sestavo Slovenske vojske. Po njegovem mnenju se sicer stanje zaposlovanja v vojski izboljšuje.

Šarec je dejal, da bi bilo treba preurediti tudi vojašnice, saj v njih ni dovolj prostora za bivanje, prav tako pa niso izpolnjene še nekatere druge zahteve za uvedbo tovrstnega naborništva.

“Trenutno je popolnoma preuranjeno govoriti, da bi mi karkoli uvajali v to smer,” je povedal Šarec. Poteka pa o tem razprava. Možnost popolnjevanja z obvezno rezervo in vojaki na obveznem služenju vojaškega roka vključujejo tudi nedavno predstavljeni dokumenti o novih obrambnih strategijah.

V začetku januarja je ideja o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka odjeknila tudi v Srbiji. Vojaški rok, ki bi ga v Srbiji ponovno uvedli po 13 letih, bi trajal do štiri mesece. Pobudo je tamkajšnjemu parlamentu posredoval srbski obrambni minister Miloš Vučević.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!