Bo na Hrvaškem ponovno obvezno služenje vojaškega roka?

Svet 17. Jan 202411:20 2 komentarja
Hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Vrh hrvaške politike razmišlja o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka. Hrvaški minister za obrambo Ivan Anušić naj bi po poročanju hrvaškega portala index.hr dobil nalogo, naj za fante po srednji šoli uvede mesec dni obveznega vojaškega usposabljanja. Tam bi se učili tako prve pomoči, kot tudi rokovanja z orožjem ter uporabe jedrske in kemične zaščite.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek razkril, da se z obrambnim ministrom Ivanom Anušićem, ministrom za notranje zadeve Davorjem Božinovićem in ministrom za veterane Tomom Medvedom že dlje časa pogovarjajo o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka.

Tega bi najverjetneje uvedli po končanju srednje šole. “V okoliščinah varnostnih groženj, ki obstajajo po svetu, ni slabo, da ministrstvo za obrambo naredi korak naprej od tega, kar že počnejo tisti, ki prostovoljno služijo vojaški rok, in pripravi koncept krajših tečajev, da se širše število ljudi seznani z osnovnimi veščinami, ki jih mlajša generacija nima,” je v ponedeljek dejal Plenković.

Skupaj so Anušiću podelili mandat za izvedbo programa. Kako bo ta videti, za zdaj še ni znano, naj pa bi temeljil na konceptu, ki ga je že leta 2017 želel uvesti takratni obrambni minister Damir Krstičević – zdaj svetovalec premierja za obrambo.

Glavna razlika med konceptom iz leta 2017 in zdajšnjim je, da je bilo služenje tedaj označeno kot prostovoljno, zdaj pa bi ga razglasili v obvezno. Kot poroča hrvaška nacionalna televizija HRT, zanimanje za služenje prostovoljnega vojaškega roka v zadnjih letih močno pada. Po njihovih informacijah se na Hrvaškem zanj odloči manj kot 400 nabornikov letno, čeprav bi potrebovali okoli 2.600 nabornikov letno.

V začetku januarja je ideja o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka odjeknila tudi v Srbiji. Vojaški rok, ki bi ga v Srbiji ponovno uvedli po 13 letih, bi trajal do štiri mesece. Pobudo je tamkajšnjemu parlamentu posredoval srbski obrambni minister Miloš Vučević, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Obvezno služenje vojaškega roka smo v Sloveniji ukinili pred dobrimi 20 leti. Z 2. septembrom 2003 je začela veljati uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka. Ukinitev so tedaj utemeljevali z vse manjšim zanimanjem za služenje roka pri mladih.

Spomnimo, podobne ideje so aprila leta 2021 zaokrožile tudi v vrhu slovenske politike. V takratni tretji vladi Janeza Janša je bil v vladnih gradivih namreč objavljen predlog novele zakona o vojaški dolžnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje