Po hudi nesreči avtobusa: 10 mrtvih, dva življenjsko ogrožena

Svet 26. Jul 202108:54 > 18:11 0 komentarjev

Na Hrvaškem je v prometni nesreči avtobusa kosovskih registrskih oznak, ki se je zgodila v nedeljo na avtocesti A3 pri Slavonskem Brodu, umrlo 10 ljudi – devet potnikov in eden izmed voznikov. Dve osebi v bolnišnici sta življenjsko ogroženi. Voznika avtobusa je policija pridržala zaradi suma povzročitve nesreče.

Reševalci so 42 poškodovanih oseb odpeljali v tamkajšnjo bolnico, dve osebi pa v bolnišnico v Novo Gradiško, je povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki se je nekaj ur po nesreči odpravil v Slavonski Brod. Enega moškega so iz novogradiške bolnišnice prepeljali naprej na zdravljenje v Zagreb zaradi poškodbe hrbtenjače.

Po do zdaj znanih informacijah sta dve osebi na intenzivni negi, njuni življenji pa sta ogroženi. Čez noč ni bilo poslabšanja zdravstvenega stanja poškodovancev, poroča N1 Hrvaška, bo pa del lažje poškodovanih pacientov danes odpuščenih iz bolnišnice. Nepoškodovani potniki se bodo predvidoma danes iz hotela v Slavonskem Brodu odpravili proti domu.

Med udeleženci prometne nesreče je bilo tudi 15 mladoletnikov. Ena izmed deklet je huje poškodovana, trije so potrebovali operacijo. Ponesrečencem so zagotovili tudi psihološko pomoč.

Voznik, ki naj bi zaspal za volanom in zakrivil prometno nesrečo, se je danes branil z molkom. Tožilstvo v Slavonskem Brodu je že zahtevalo preiskovalni pripor zanj. Glede na kazensko ovadbo 52-letniku grozi od šest mesecev do 15 let zapora zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom.

Potniki v času nesreče spali

“Bil sem na prizorišču mnogih prometnih nesreč. No, to je ena izmed najtežjih, ki sem jim bil priča. Avtobus je bil poln,” je kmalu po nesreči za hrvaške medije povedal Franjo Galić, načelnik policijske uprave brodsko-posavske županije.

Po poročanju Jutarnjega lista je avtobus okoli 200 metrov po nadvozu nad avtocesto nenadoma zavil proti pasu, na katerem se vozila z vhoda vključujejo na avtocesto. Prvo je zadel signalne stebre na robu ceste in zapeljal na travnato površino, potem pa se je poskušal vrniti na avtocesto, a se je po približno 50 metrih prevrnil na desni bok.

Fidan Hajdari, eden izmed potnikov, ki živi in dela v Nemčiji, je za portal SBplus povedal, da so tisti, ki so bili zgoraj v dvonadstropnem avtobusu imeli veliko srečo. “Zagotovo so vsi potniki ob šestih zjutraj na avtobusu spali. Prvo, česar se spomnim, je misel, da smo se prevrnili. A nisem vedel, da gre za težko nesrečo. Nato pa smo iz avtobusa pomagali izvleči nepremična telesa.”

Voznika se naj bi pri Zagrebu zamenjala

Šlo je za avtobus podjetja Deva Tours iz kosovske Đakovice, ki je bil na poti iz Frankfurta v Prištino. Na njem so bili kosovski državljani, ki so delali v Nemčiji, a so bili namenjeni na počitnice domov.

Slavonski Brod
Ivica Galović/PIXSELL/BOBO

Po neuradnih informacijah številnih hrvaških medijev se je avtobus ustavil pol ure pred vstopom na Hrvaško, na mejnem prehodu Obrežje (Bregana) pa se naj bi voznika zamenjala. Tisti, ki je v trenutku nesreče bil za volanom, je bil v nesreči poškodovan, njegov kolega pa je umrl.

Po hrvaški zakonodaji in zakonodaji EU lahko dva voznika skupaj vozita največ 21 ur v 30 urah, vsak pa mora po štirih urah in pol počivati. Medtem drugi prevzame upravljanje vozila.

Monotonost avtoceste

Josip Matalija, vodja Službe za varnost v cestnem prometu hrvaškega notranjega ministrstva, je v dnevniku Nove TV dejal, da na tem odseku avtoceste A3 že več let ni bilo hude prometne nesreče. “A celotni del avtoceste A3 ima več kot 300 kilometrov. Največji problem je verjetno v terenu, saj je sama ravnina. Avtocesta je enolična, zato se lahko zgodi, da vozniki zaspijo,” je povedal.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je 26. julij razglasila za dan žalovanja na Kosovu.

V Slavonskem Brodu je bil danes tudi kosovski notranji minister Xhelal Svecla, ki je novinarjem dejal, da bo Kosovo spoštovalo hrvaške zakone v primeru voznika. Obenem je dejal, da kosovski pristojni organi sodelujejo s hrvaškimi oblastmi pri organizaciji prevoza poškodovanih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!