Huda nevihta na Novi Zelandiji: izredne razmere, odpovedani leti (VIDEO)

Svet 13. Feb 202309:45 0 komentarjev

V nekaterih delih Nove Zelandije so zaradi tropske nevihte razglasili izredne razmere. Odpovedanih je bilo več kot sto letov, približno 58 tisoč gospodinjstev je brez elektrike.

Zaradi tropske nevihte Gabrielle z močnim vetrom in dežjem, ki je danes dosegla Novo Zelandijo, je brez elektrike ostalo 58.000 gospodinjstev, večinoma na Severnem otoku, odpovedali so več sto letov. Izredne razmere so razglasili v devetih regijah Severnega otoka, na katerem živi skoraj tretjina od 5,1 milijona prebivalcev te otoške države.

Čeprav je nevihta, preden je dosegla sever države, oslabela, na svoji poti podira drevesa in električne drogove, poškodovala je tudi ceste, saj veter dosega hitrost do 140 kilometrov na uro. Veter s hitrostjo 110 kilometrov na uro pa je bil tako močan, da se je zaradi njega celo zibal pristaniški most v največjem novozelandskem mestu Auckland, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V središču Aucklanda so zaradi bojazni, da se bo zaradi močnega vetra zrušila stolpnica, evakuirali prebivalce iz 50 stanovanj. Nekaj tednov po uničujočih poplavah se v mestu bojijo tudi novih zemeljskih plazov in poplav, poroča časnik New Zealand Herald. Evakuacije so potekale tudi drugod po državi.

Vreme je povzročilo kaos v potniškem prometu, saj so odpovedali številne redne lete, vlake in avtobuse. Nacionalni letalski prevoznik Air New Zealand je sporočil, da so doslej odpovedali 509 letov, prizadetih pa je okoli 10.000 mednarodnih letalskih potnikov. Pričakujejo, da bodo v torek znova vzpostavili normalen promet, medtem ko naj bi bilo najhuje v noči na torek in v torek zjutraj.

Novozelandski minister za izredne razmere Kieran McAnulty je dejal, da je bil današnji dan težak zaradi zelo nevarne kombinacije močnega vetra in močnega dežja. Opozoril je, da bi bilo v teh razmerah nevarno poskušati popraviti električno omrežje.

Novozelandski premier Chris Hipkins je na novinarski konferenci medtem opozoril, da se bodo “razmere poslabšale, preden se bodo izboljšale”. Prebivalce je pozval, naj bodo pripravljeni in naj ostanejo doma.

Vlada po njegovih besedah razmišlja o razglasitvi izrednih razmer na ravni celotne države, kar bi se zgodilo šele tretjič v njeni zgodovini, za kar pa še ni potrebe. Napovedal je paket pomoči za obnovo v vrednosti 11,5 milijona novozelandskih dolarjev (6,78 milijona evrov).

Policija je sporočila, da pogrešajo osebo, ki je s čolna danes zjutraj poslala klic na pomoč severno od Aucklanda.

Auckland, ki je z 1,6 milijona prebivalcev največje mesto v državi, še vedno okreva po uničujočih poplavah, ki so konec januarja zahtevale štiri življenja.

Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
PROFIMEDIA
Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
PROFIMEDIA
Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
REUTERS
Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
REUTERS
Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
REUTERS
Nova Zelandija, poplave Nova Zelandija, poplave
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!