Huda suša razkrila sledi dinozavrov izpred 113 milijonov let

Svet 24. Avg 202208:25 1 komentar
Sledi dinozavra
PROFIMEDIA

Huda suša je razkrila 113 milijonov let stare sledi dinozavrov v strugi reke v osrednjem Teksasu. Nazadnje so bile vidne pred 22 leti.

Nizka gladina reke v ameriškem državnem parku Dinosaur Valley je razkrila ogromne sledi, ki so pripadale akrokantozavru. Nazadnje so bile vidne leta 2000, saj so sicer skrite pod vodo in več plasteh usedlin.

113 milijonov let stare sledi so med najbolje ohranjenimi na svetu, je za BBC dejal nadzornik parka Jeff Davis. Arheologi in ostalo osebje v parku trenutno čistijo strugo in označujejo teren, saj bi lahko reka kmalu znova prekrila najdbo.

Praktično celoten Teksas se spopada s hudo sušo, kar je povzročilo, da se je reka v osrednjem teksaškem parku skoraj popolnoma izsušila in razkrila bogate sledi. Davis je dejal, da so jih poimenovali “pot osamljenega rangerja”, raztezajo pa se na 30 metrih. Akrokantozaver je sicer tipičen dinozaver s tremi prsti, je pojasnil Davis. Visok je bil devet metrov, tehtal pa sedem ton. Ta vrsta dinozavrov je verjetno plenila vrsto sauroposeidon, saj so njihove sledi prav tako našli v parku, poroča BBC.

Visoke temperature in pomanjkanje dežja po Evropi že vse poletje povzročajo težave. Poleg presušenih tal in gozdnih požarov skrbi tudi presihanje nekaterih rek. Zaradi nižje gladine so se prikazali tudi t. i. kamne lakote, ki se pokažejo le ob hudi suši in so napoved slabše letine. Na enem od kamnov v nemščini piše: “Če me vidiš, začni jokati.” Napis naj bi v kamen vklesali že leta 1616, poročajo tuji mediji.

Sledi dinozavra Sledi dinozavra
PROFIMEDIA
Sledi dinozavra Sledi dinozavra
PROFIMEDIA
Sledi dinozavra Sledi dinozavra
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje