Hudo neurje v Švici in danes bo še huje: “To so bile reke toče in vode”

Svet 26. Avg 202317:03 0 komentarjev
toča, švica, neurje
Neurje.si

Minulo noč je južni del Švice prizadelo silovito neurje s točo v velikosti golf žogic, ki je poškodovala številne avtomobile in strehe. Sledil ji je močan naliv, skozi poškodovane strehe je mnogim zalilo zgornja nadstropja. Vremenoslovci opozarjajo, da bo v naslednjih dneh še huje.

Švico so v noči s petka na soboto zajela silovita neurja s točo, ki je imela premer celo do štiri centimetre.

Najhuje je bilo v kantonu Ticino na meji z Italijo, še posebej v mestu Locarno in okolici ob jezeru Maggiore. Poškodovanih je bilo več ​​streh, avtomobilov in avtobus, v katerega je toča naredila luknje, nato pa ga je zalilo. “Ko sem pogledal skozi okno, nisem videl niti enega avtomobila, ki ne bi bil poškodovan,” je za švicarske medije povedal prebivalec Locarna, katerega podstrešno stanovanje je tudi poplavilo.

“Videli smo reke toče in vode, ki so tekle po ulicah, videti je bilo kot sneg,” je za lokalno novičarsko spletno stran Tio.ch povedala Sonja Frey, lastnica hotela v Losoneju. “Neurje je bilo tako močno, da je voda skozi streho vdrla v zgornje nadstropje. Poplavljene so bile nekatere sobe in hodniki,” je povedala.

Tudi nekaj ljudi je utrpelo lažje poškodbe, nihče ni potreboval zdravniške oskrbe.

V eni noči je na tem območju padlo več kot 80 milimetrov dežja, od tega skoraj 50 milimetrov v le 50 minutah. Najprej se je v petek zvečer razbesnelo neurje s točo, nato v drugi polovici noči pa močne nevihte s sunki vetra do 80 kilometrov na uro.

Na fotografijah, ki jih je objavil portal Neurje.si, je videti okrog 15 centimetrov debelo plast toče, ki so jo odstranjevali z lopatami.

Nevihte z močnim dežjem se bodo v Švici nadaljevale tudi v nedeljo in ponedeljek. Opozarjajo, da bodo padle izjemno velike količine padavin, ki bodo lahko povzročile naraščanje hudournikov, poplave in plazove. Vremenoslovci za ponedeljek hudo uro znova napovedujejo tudi za Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!