Zadnji konflikt v Gazi zahteval najmanj 230 življenj

Svet 20. Maj 202110:35 > 21:53 0 komentarjev

Medtem ko mednarodna skupnost (v sklopu organov Združenih narodov) išče rešitev za prekinitev ognja med Izraelom in Palestinci iz Gaze, se življenjske razmere na tem okupiranem območju še dodatno poslabšujejo.

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala letalske in topniške napade na območju Gaze. Poleg obsežnega sistema predorov je vojska med drugim zadela hišo Hamasovega poveljnika v Han Junisu, Hamasovo tovarno orožja in izstrelišča raket. Hamasu, ki nadzoruje območje Gaze, so omogočali premike streliva, borcev in hrane znotraj obalnega pasu. Izrael je poleg tega znova s topništvom obstreljeval cilje na jugu Libanona, potem ko so od tam na Izrael priletele štiri rakete.

Tudi na jugu Izraela so se znova oglasile sirene, za izstrelitev raket na tamkajšnje cilje pa je odgovornost tokrat prevzel Islamski džihad, za Hamasom drugo najmočnejše gibanje v Gazi.

Nadaljevanje spopadov je nasprotno od pričakovanj predsednika ZDA Josepha Bidna, ki je včeraj povedal, da pričakuje znatno umiritev razmer. V Washingtonu sicer še naprej zavračajo sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o dogajanju v Gazi.

Od 10. maja, ko so med Izraelom in Palestinci na območju okupirane Gaze ponovno izbruhnili spopadi, je v Gazi umrlo najmanj 230 Palestincev, od tega 65 otrok. Ranjenih je bilo več kot 1600 oseb. V nemirih na Zahodnem bregu, kjer so protestniki na ulicah izražali solidarnost s Palestinci v Gazi, je bilo ubitih 25 Palestincev. Na izraelski strani je umrlo 12 oseb.

Zdravstvo v Gazi pod velikim pritiskom

Nadaljevanje spopadov dodatno poslabšuje življenjske pogoje približno dveh milijonov Palestincev, ki na območju Gaze živijo pod izraelsko blokado. Tokratni napadi so z domov pregnali več kot 56.000 prebivalcev Gaze, ki so se po navedbah tiskovne agencije AP zatekli v 59 šol, ki jih vodi agencija ZN za pomoč Palestincem (UNRWA).

Kot navaja AP, je v teh šolah velika gneča, možnosti za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 pa tako rekoč ni. V Gazi je bilo cepljenih približno 39.000 oseb oziroma 2 odstotka prebivalcev.

Uničenje v Gazi.
Suhaib Salem/REUTERS

Zaostruje se tudi stanje v zdravstvenih ustanovah, ki – oslabljene v zgodovini spopadov – vse težje zagotovijo oskrbo ljudi. “Nivoji krize se nalagajo eden na drugega. In nikoli ni dovolj časa za obnovo med krizami,” je stanje v zdravstvu opisal Matthias Schmale, direktor UNRWA v Gazi.

Med žrtvami tokratnih izraelskih napadov so tudi zaposleni v zdravstvu – po navedbah AP sta v tokratnih napadih izgubila življenje najvplivnejša zdravnika v Gazi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo v tokratnih napadih poškodovanih 18 zdravstvenih ustanov, tudi edini laboratorij, kjer analizirajo teste na novi koronavirus. Medtem ko je (humanitarni) dostop do Gaze še vedno onemogočen, na območju primanjkuje tudi osnovnih zdravil, težave so tudi z elektriko.

Svet ZN za človekove pravice bo na izrednem sestanku prihodnji četrtek razpravljal o stanju človekovih pravic na okupiranih palestinskih ozemljih.

Napadi v Gazi.
Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!