Hunte v Maliju, Nigru in Burkini Faso podpisale vzajemni obrambni pakt

Svet 17. Sep 202321:29 0 komentarjev
Colonel Assimi GOITA/X

Vojaški voditelji Malija, Burkine Faso in Nigra so v soboto podpisali vzajemni obrambni pakt, so iz malijske prestolnice Bamako sporočile delegacije treh držav. Po besedah vodje malijske hunte, polkovnika Asimija Goite, je cilj pakta vzpostaviti strukturo kolektivne obrambe in medsebojne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“S podpisom listine Liptako-Gourma ustanavljamo Zvezo držav Sahela (AES),” je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Asimi Goita in dodal, da je cilj “vzpostaviti strukturo kolektivne obrambe in medsebojne pomoči” v korist prebivalcev treh držav.

“To zavezništvo bo kombinacija vojaških in gospodarskih prizadevanj treh držav,” je novinarjem povedal malijski zunanji minister Abdoulaye Diop in dodal, da bo njihova prednostna naloga boj proti terorizmu vseh vrst. O skupnem ukrepanju proti terorističnim skupinam se je omenjena trojica držav sicer dogovorila že avgusta.

Liptako-Gourma je ime regije, v kateri se stikajo ozemlja Malija, Burkine Faso in Nigra. V zadnjih letih je regija na udaru džihadističnih skupin. Te so se leta 2012 sprva razcvetele na severu Malija, tri leta pozneje pa so se razširile tudi v Niger in Burkino Faso.

V vseh treh državah je v zadnjih treh letih prišlo do državnih udarov, nazadnje v Nigru, kjer je vojska julija strmoglavila izvoljenega predsednika Mohameda Bazuma, ki ga je podpiral Zahod. Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) je po udaru uvedlo sankcije proti Nigru in zagrozilo z vojaškim posredovanjem kot skrajnim ukrepom, če s pogajanji ne bodo uspeli znova vzpostaviti civilne oblasti.

Vojaške oblasti v Bamaku in Ouagadougouju so nemudoma stopile na stran hunte v Niameyju in napovedale, da bodo vsakršno vojaško posredovanje tujih sil v Nigru razumele kot vojno napoved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!