Državni udar v Nigru: zunanji minister poziva k izpustitvi predsednika Bazouma

Svet 27. Jul 202307:54 > 15:58 1 komentar
vojšaki udar v Nigru
REUTERS

Vojaki v Nigru so na nacionalni televiziji razglasili državni udar, začasno so ukinili ustavo in vse institucije ter zaprli državne meje. "Mi, obrambne in varnostne sile, smo se odločili, da končamo režim, ki ga poznate. To je posledica nenehnega slabšanja varnostnih razmer ter slabega gospodarskega in socialnega upravljanja," je polkovnik dejal v nagovoru. Tamkajšnji zunanji minister je upornike kasneje pozval, naj izpustijo predsednika Mohameda Bazouma, slednji pa je na Twitterju zapisal, da "bodo težko pridobljene koristi ohranjene".

Vojaki v zahodnoafriški državi Niger so pozno v sredo v sporočilu na nacionalni televiziji razglasili državni udar, poročajo tuje tiskovne agencije. Povedali so, da so začasno ukinili ustavo in vse institucije ter zaprli državne meje. Predsednika države Mohameda Bazouma od srede zadržuje predsedniška straža, ki je sprožila upor.

Polkovnik Amadou Abdramane je, prikazan skupaj z devetimi uniformiranimi vojaki za hrbtom, v televizijskem sporočilu dejal: “Mi, obrambne in varnostne sile, smo se odločili, da končamo režim, ki ga poznate. To je posledica nenehnega slabšanja varnostnih razmer ter slabega gospodarskega in socialnega upravljanja.”

Po besedah Abdramaneja delujejo v imenu Nacionalnega sveta za zaščito domovine (CNSP), poroča britanski BBC. “Vse zunanje partnerje prosimo, naj se ne vmešavajo. Kopenske in zračne meje bodo zaprte, dokler se razmere ne stabilizirajo,” je nadaljeval Abdramane. Povedal je, da je delovanje vseh državnih institucij suspendirano, od 22.00 do 5.00 po lokalnem času pa bo po njegovih besedah do nadaljnjega veljala policijska ura.

Medtem je vojska te sahelske države sporočila, da bo podprla poziv voditeljev puča za končanje mandata predsednika Bazouma. V izjavi, ki so jo oborožene sile pod vodstvom generala Abdouja Sidikouja Isse objavile na družbenih omrežjih, so zapisali, da je namen te odločitve zagotoviti “fizično integriteto predsednika in njegove družine” ter preprečiti “smrtonosni spopad med različnimi varnostnimi silami”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojska je v izjavi tudi posvarila pred vsakršnim vojaškim posredovanjem iz tujine. To bi po njenem lahko imelo uničujoče posledice za državo. Po nepotrjenih poročilih bi lahko vodja predsednikove garde, general Omar Tchiani, prevzel vodenje vojaškega sveta v državi, poroča dpa.

Zunanji minister Nigra Hassoumi Massoudou je upornike znotraj vojske v četrtek pozval, naj izpustijo predsednika Bazouma in svoje zahteve rešijo z dialogom. Za francosko televizijo France24 je dejal, da izvoljena vlada predsednika Bazouma ostaja edina “legitimna in zakonita oblast” v državi. “Prišlo je do poskusa državnega udara, vendar vanj ni bila vpletena celotna vojska,” je poudaril Massoudou, ob tem pa dodal, da je “vse mogoče doseči z dialogom, vendar morajo delovati institucije republike”.

Zborovanje po državnem udaru v Nigru
PROFIMEDIA

Zunanji minister je povedal še, da se je pogovarjal z Bazoumom in da je s predsednikom in njegovo družino vse v redu. Predsednik Bazoum pa je danes na Twitterju zapisal, da “bodo težko pridobljene koristi ohranjene”, za kar bodo po njegovih besedah poskrbeli vsi prebivalci Nigra, ki “ljubijo demokracijo in svobodo”.

Več sto ljudi, med katerimi so nekateri mahali z ruskimi zastavami, je v prestolnici Niamey danes izrazilo podporo voditeljem državnega udara, so poročali novinarji AFP.

Iz sveta pozivi k izpustitvi predsednika

Po objavi sporočila vojakov pod vodstvom Abdramaneja je ameriški državni sekretar Antony Blinken pozval k izpustitvi predsednika Bazouma. Na novinarski konferenci na Novi Zelandiji je dejal, da “gre očitno za poskus nasilnega prevzema oblasti in rušenja ustave”.

Blinken je Bazoumu obljubil “neomajno podporo” Washingtona. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je povedal, da je govoril s predsednikom Nigra in mu ponudil polno podporo ZN. Poskus državnega udara v Nigru je že pred tem skupaj z ZN obsodila tudi EU.

Antonio Guterres
Maxim Shipenkov/REUTERS

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je prav tako sporočila, da “najostreje obsoja poskus nasilnega prevzema oblasti”. Beninski predsednik Patrice Talon je v imenu Ecowasa že odšel v Niamey na posredniško misijo. Ob tem je dejal, da bodo po potrebi uporabljena “vsa sredstva” za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Nigru, “vendar bi bilo idealno, če bi vse potekalo v miru in harmoniji”.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je zaskrbljen nad dejanji in ga najostreje obsoja. “Treba je storiti vse, da ponovno vzpostavimo ustavni red in pravno državo. Predsednika Mohameda Bazouma je treba nemudoma in brezpogojno izpustiti ter zagotoviti njegovo varnost,” je še dejal komisar in pozval tudi k takojšnji izpustitvi članov njegove vlade in njihovih sorodnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K takojšnji izpustitvi predsednika in njegove družine je pozvala tudi Evropska unija, ki je izrazila trdno podporo Bazoumu. “Govoril sem s predsednikom Mohamedom Bazoumom in mu zagotovil polno podporo EU,” je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Obenem je odločno obsodil vse poskuse destabilizacije te zahodnoafriške države.

Pri Evropski komisiji pa so poudarili, da je Niger pomemben partner EU v Sahelu, čigar destabilizacija “ne bi služila interesom nikogar v državi, regiji ali širše”.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Nigru je že v sredo izrazil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “EU obsoja vsak poskus destabilizacije demokracije in ogrožanja stabilnosti Nigra,” je zapisal na Twitterju.

Predsednik Nigra Mohamed Bazoum je sicer eden ključnih zaveznikov Zahoda v boju proti islamističnim militantnim skupinam v Zahodni Afriki. Dve sosednji državi, Mali in Burkina Faso, sta v zadnjih letih prav tako doživeli državne udare, ki so jih sprožile džihadistične vstaje. V obeh državah so se novi vojaški voditelji razšli s Francijo, nekdanjo kolonialno silo, ki je vladala tudi Nigru.

Od razglasitve neodvisnosti od Francije leta 1960 so v tej sahelski državi, ki nima dostopa do morja, različni akterji izvedli že štiri državne udare in številne druge poskuse prevzema oblasti, tudi proti Bazoumu. Do enega takšnih poskusov je prišlo tudi zgolj nekaj dni pred njegovim slovesnim prevzemom položaja aprila 2021, ki je pomenil prvi demokratični prenos oblasti od razglasitve neodvisnosti od Francije.

Niger je obsežna zahodnoafriška država, ki leži v osrčju Sahela, kar dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Eno najrevnejših držav na svetu, ki meji na Mali, Burkino Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade. Skrajne skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, pa delujejo tudi v Nigru.

ZN začasno ustavljajo humanitarne operacije v Nigru

Humanitarne operacije Združenih narodov v Nigru so bile začasno prekinjene, je sporočil tiskovni predstavnik organizacije Stephane Dujarric. Po podatkih Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) se je število ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč v Nigru, povečalo z 1,9 milijona leta 2017 na 4,3 milijona leta 2023. Število ljudi, ki trpijo zaradi hude prehranske negotovosti, pa naj bi doseglo tri milijone v obdobju od junija do avgusta, pred naslednjo žetvijo, so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje