Uporniški general se je razglasil za novega voditelja Nigra

Svet 28. Jul 202309:18 > 14:51 1 komentar
Državni udar v Nigru
Souleymane Ag Anara/REUTERS

General Abdourahamane Tchiani, vodja predsedniške garde, ki je v sredo razglasila državni udar, se je razglasil za predsednika nacionalnega sveta in s tem za novega voditelja Nigra. Tamkajšnje notranje ministrstvo je sicer v četrtek zvečer prepovedalo vse javne demonstracije, potem ko so podporniki državnega udara napadli sedež stranke predsednika Mohameda Bazouma. V Parizu pravijo, da poskus državnega udara še ni dokončen.

V televizijskem nagovoru je general Abdourahamane Tchiani pojasnil, da je oblast prevzel med drugim zaradi gospodarskih težav in korupcije v državi. “Naše obrambne in varnostne sile so se odločile končati režim, ki ga poznate,” pa je na nacionalni televiziji dejal vojaški polkovnik Amadou Abdramane. 

Vojska je tuje države opozorila, naj se izognejo vojaškemu posredovanju, češ da bi to lahko imelo uničujoče posledice za Niger.

EU je danes v odzivu zagrozila z ukinitvijo pomoči Nigru. “Vsaka kršitev ustavnega reda bo imela posledice za nadaljnje sodelovanje med EU in Nigrom, vključno s takojšnjo prekinitvijo vse proračunske podpore,” je zapisano v izjavi 27-članskega bloka.

Predsednika države Mohameda Bazouma je v sredo v prestolnici Niamey pridržal del pripadnikov predsednikove garde, ki so nekaj ur pozneje sporočili, da bodo vse institucije v državi začasno ukinili in zaprli državne meje, ter da bo v nočnem času do nadaljnjega veljala policijska ura. Vojska je sporočila, da bo podprla voditelje puča za končanje mandata predsednika Bazouma. Državni udar pa so domnevno podprle tudi opozicijske stranke, a za zdaj še ni znano katere.

Tamkajšnje notranje ministrstvo je sicer v četrtek zvečer prepovedalo vse javne demonstracije “Javne demonstracije iz kakršnegakoli razloga bodo do nadaljnjega prepovedane,” so sporočili z notranjega ministrstva v Nigru in dodali, da je ukrep namenjen zaščiti državljanov.

Državni udar v Nigru
Souleymane Ag Anara/REUTERS

Ministrstvo se je odzvalo, potem ko so podporniki državnega udara v četrtek napadli sedež stranke predsednika Bazouma in ga zažgali, ob tem pa metali kamenje in zažigali avtomobile pred poslopjem. Tudi pred poslopjem parlamenta v prestolnici Niamey se je zbralo več sto ljudi, nekateri med njimi so nosili ruske zastave, drugi pa napise Dol s Francijo.

Državni udar v Nigru
Souleymane Ag Anara/REUTERS

Pariz o možnem izhodu iz krize

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je medtem danes sporočila, da je predsednik Emmanuel Macron opravil pogovor z Bazoumom ter da je ta v dobrem zdravstvenem stanju.

“Če me slišite govoriti o poskusu državnega udara, je to zato, ker stvari ne smatramo za dokončne. Izhod iz tega je še vedno možen, a le če bodo odgovorni prisluhnili mednarodni skupnosti,” je še poudarila. Naznanila je, da bo Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) predvidoma v nedeljo organizirala vrh, kjer bi lahko sprejeli sankcije proti upornikom v Nigru, in dodala, da bo Francija sankcije podprla.

Niger je obsežna zahodnoafriška država, ki leži v osrčju Sahela, kar dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Eno najrevnejših držav na svetu, ki meji na Mali, Burkino Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade, delujejo pa tudi znotraj Nigra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje