Hutijevci v novem napadu v Rdečem morju uporabili eksplozivni dron

Svet 04. Jan 202419:35 1 komentar
Hutijevci
Ladje v Rdečem morju (Foto: PROFIMEDIA)

Hutijevci, ki že dlje časa napadajo komercialne ladje v Rdečem morju, so danes proti trgovskim plovnim potem izstrelili dron, obložen z eksplozivom. To je prva zabeležena uporaba tovrstnega orožja v več mesecih. Dron sicer ni zadel nobene ladje in ni povzročil žrtev.

“Na mednarodnih plovnih poteh je eksplodiralo brezpilotno površinsko plovilo (USV). Na srečo ni zadelo nobene ladje, tudi žrtev ni bilo,” je po poročanju AFP povedal viceadmiral Brad Cooper, poveljnik ameriških pomorskih sil na Bližnjem vzhodu.

Po njegovih besedah je bil to že 25. napad na trgovska plovila v južnem delu Rdečega morja in Adenskega zaliva od 18. novembra. Zaradi povečanega števila napadov na tem strateškem območju so se nekateri lastniki velikih trgovskih ladij začeli izogibati Rdečemu morju, kar je povečalo stroške prevoza.

ZDA so iz tega razloga prejšnji mesec ustanovile večnacionalno pomorsko koalicijo za zaščito ladijskega prometa pred napadi hutijevcev, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo plovila in ogrožajo tranzitno pot v Rdečem morju, po kateri poteka do 12 odstotkov svetovne trgovine.

“Od začetka operacije smo skupaj z našimi partnerji sestrelili 11 brezpilotnih letalnikov, dve manevrirni raketi in šest protiladijskih balističnih raket, ter potopili tri čolne,” je povedal Cooper.

Izstrelitev eksplozivnega drona je sledila sredinemu pozivu ZDA in enajstih zavezniških držav, ki so v sredo posvarile jemenske hutijevce pred posledicami, če ne bodo nemudoma prenehali napadati ladij v Rdečem morju. Kljub temu za zdaj ne kaže, da bi jemenske upornike s tem odvrnili od nadaljnjih napadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje