Ian na Floridi zahteval več kot 20 življenj, pustošil še po Južni Karolini

Svet 01. Okt 202208:53 0 komentarjev
Orkan Ian
Jonathan Drake/REUTERS

Eden od najhujših orkanov v zgodovini ZDA, Ian, je po Floridi pustošil še bo Južni Karolini.

Medtem ko so na Floridi šele začeli z odpravljanjem posledic orkana Iana, je ta v petek pustošil še po obali Južne Karoline, kjer je podiral pomole in poplavljal ulice. Ian je v sredo in četrtek povzročil katastrofalno škodo na Floridi, kjer je umrlo najmanj 23 ljudi, več tisoč pa jih je ostalo ujetih v poplavljenih domovih.

Ian je po ocenah strokovnjakov eden najhujših orkanov v zgodovini ZDA. Močni vetrovi in neurja so v začetku tedna najprej prizadeli Kubo, nato Florido, za tem pa se je orkan znova okrepil v toplih vodah Atlantika in udaril na vzhodno obalo Južne Karoline.

Čeprav je središče Iana v petek prišlo na obalo v bližini Georgetowna v Južni Karolini z veliko šibkejšimi vetrovi kot na Floridi, je nevihta poplavila številna območja mesta Charleston in okolice. Odplaknilo je tudi dele štirih pomolov ob obali, vključno z dvema v Myrtle Beachu.

Ian je na Floridi povzročil obsežno razdejanje, poplavil obalna območja in pustil skoraj tri milijone ljudi brez elektrike. Težave so se na Floridi v petek nadaljevale zaradi poplav.

Floridski guverner Ron DeSantis je v petek na novinarski konferenci v prestolnici Tallahassee sporočil, da so ekipe od vrat do vrat obiskale več kot 3.000 domov na najbolj prizadetih območjih.

Orkan Ian
Jonathan Drake/REUTERS

Ocene škode na Floridi se gibljejo okrog 100 milijard dolarjev, kar pomeni, da bo Ian četrti najdražji orkan v zgodovini ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!