Imate doma hrvaški kovanec z mostom? Prodaja se za več kot 100 evrov

Svet 03. Jan 202314:09 0 komentarjev
Hrvaške kune, lipe, bankovci
PROFIMEDIA

Hrvaška je prevzela evro, med zbiratelji pa že nekaj mesecev vlada povečano zanimanje za staro valuto: kune in lipe. Nekateri bankovci in kovanci so še posebej zaželeni. Med njimi je tudi kovanec za 25 kun s podobo Pelješkega mostu.

Hrvaška je z novim letom kune zamenjala za evre. S staro hrvaško valuto boste lahko plačevali še prva dva tedna januarja, nato pa le še z evri. Med zbiratelji že nekaj mesecev vlada povečano zanimanje za kune in lipe. Nekateri redkejši bankovci in kovanci so lahko vredni precej denarja.

“Še več pa lahko postanejo vredni čez slabo desetletje, ko bo evro na Hrvaškem že povsem usidran, ljudje pa bodo postali nostalgični za ‘dobrimi starimi’ kunami in lipami,” je pred časom dejal strokovnjak za numizmatiko in urednik portala numizmatika.net Zlatko Viščević. “V numizmatiki je namreč pogost psihološki moment: ko je nečesa na pretek, tega ne želi nihče, ko tega ni, pa ga hočejo vsi,” je dodal.

Več o tem, kateri bankovci in kovanci so med vrednejšimi, preberite v članku: Ne zamenjajte vseh hrvaških kun: Po uvedbi evra bodo lahko vredne veliko

Eden od bolj zaželenih hrvaških kovancev je spominski kovanec za 25 kun (3,3 evra), ki so ga izdali julija lani ob odprtju Pelješkega mostu. Izdali so 30 tisoč primerkov, na njem pa je na eni strani upodobljen Pelješki most, na drugi strani pa sta prikazana dva kvadrata, povezana s črto, ki simbolizira cestno povezavo hrvaškega ozemlja.

Kovanec Pelješki most, 25 kun
Hrvaška narodna banka

Ta kovanec ni zaželen le med numizmatiki, ampak zaradi motiva tudi med ljudmi, ki sicer ne zbirajo kovancev. Na hrvaškem spletnem oglasniku ‘Index oglasi’ se trenutno prav ta kovanec prodaja za najvišjo ceno, in sicer za 800 kun (okoli 106 evrov). Povprečna cena za kovanec s Pelješkim mostom v tem oglasniku pa je okoli 400 kun (53 evrov), piše hrvaški spletni portal Index.

Še imate tolarje in bone? Lahko so vredni tudi več sto evrov

Pelješki most je dolg 2,4 kilometra, zasnoval pa ga je Slovenec Marjan Pipenbaher. Gre za največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem, financirali pa so ga pretežno iz evropskih sredstev. EU je prispevala 357 milijonov evrov, Hrvaška 63 milijonov (15 odstotkov), končna investicija je tako stala 420 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!