Indijsko sodišče: tudi samske ženske imajo pravico do splava

Svet 29. Sep 202217:15 0 komentarjev
Noseča Indijka
Profimedia

Indijsko vrhovno sodišče je razsodilo, da zakon o pravici do splava do 24. tedna nosečnosti velja tudi za neporočene ženske, poročajo tuje tiskovne agencije. "Umetno razlikovanje poročenih in neporočenih žensk ni v skladu z ustavo. Pravice iz zakona veljajo tako za poročene kot za samske ženske," je v utemeljitvi zapisalo sodišče.

Zakon o umetni prekinitvi nosečnosti iz leta 1971, ki je bil prvotno namenjen poročenim ženskam, so lani dopolnili tako, da v različnih okoliščinah dovoljuje splav med 20. in 24. tednom nosečnosti. Tako lahko s privolitvijo dveh zdravnikov nosečnost umetno prekinejo žrtve posilstev, invalidke, mladoletnice in ženske, ki se jim je med nosečnostjo spremenil zakonski status, denimo zaradi ločitve ali smrti soproga. Vendar pa iz dopolnjenega zakona ni eksplicitno razvidno, da imajo pravico do splava po 20. tednu nosečnosti tudi samske ženske.

Vrhovno sodišče je danes razjasnilo, da zakonodaja ne razlikuje med poročenimi in neporočenimi ženskami. S tem je razveljavilo odločitev višjega sodišča v Delhiju, ki je odreklo pravico do splava 22 tednov noseči 25-letnici, s katero se partner ni hotel poročiti. Višje sodišče je trdilo, da zakon za njen primer ne velja. A vrhovno sodišče je sporočilo, da bi morali “spremembo zakonskega statusa” enačiti s spremembo v partnerskem odnosu.

Vrhovno sodišče je tudi presodilo, da določilo o pravici do splava za žrtve posilstev velja tudi za ženske, ki so bile posiljene v zakonski zvezi. Posilstvo v zakonski zvezi v Indiji sicer ni kaznivo dejanje.

Aktivistke za pravice žensk so odločitev vrhovnega sodišča že pozdravile. “Gre za eno najbolj naprednih odločitev sodišča, ki spoštuje pravice in izbiro žensk,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala aktivistka Brinda Adige.

Po podatkih razvojne fundacije Ipas iz leta 2017 v Indiji vsako leto opravijo okoli 6,4 milijona umetnih prekinitev nosečnosti, od tega je več kot polovica nelegalnih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!