Inflacija Američane že sili v sprejemanje zares brutalnih odločitev

Svet 13. Avg 202206:40 > 08:14 7 komentarjev
Lekarna v ZDA
PROFIMEDIA

Naraščajoča inflacija je v ZDA močno povečala dolg ameriških gospodinjstev. Za več kot 1.600 milijard evrov ga je že. Kako plačati tekoče stroške in imeti ob tem še denar za zdravila in zdravljenja, ki jih zdravstveno zavarovanje v ZDA ne krije, pa postaja vse večji problem za številne Američane. Ali kot pravi Angelina Scott, ki je eno zdravilo že opustila: "Počutim se, kot da me počasi duši."

Angelina Scott mora nekatera zdravila jemati nujno. Zaradi atrijske fibrilacije, visokega krvnega tlaka in holesterola ima 45-letna ameriška notarka trenutno predpisanih pet različnih zdravil. “Svojemu srcu ne morete reči: Prosim, ne prenehaj utripati,” je dejala za CNN.

Toda zaradi visoke inflacije in s tem naraščajočih tekočih stroškov ter visokih računov za njena zdravila sta Angelina Scott in njen mož, ki je po poklicu vzdrževalec, v vedno večjih finančnih težavah.

Da bi znižala stroške, je 45-letnica prenehala jemati zdravila za sindrom razdražljivega črevesja, ki jo stanejo več sto dolarjev vsak mesec, saj jih zdravstveno zavarovanje ne krije. “Ljudje pravijo, da si ne morem privoščiti, da ne jemljem zdravil. Ravno nasprotno je, prav zares si jih ne morem privoščiti,” je dejala Scott in dodala, da je, če ne jemlje zdravil, utrujena in otopela, trese se in se počuti zelo izčrpano.

Ker je visoka inflacija zarezala v finance ameriških gospodinjstev, se milijoni Američanov spopadajo s podobnimi ali enakimi brutalnimi odločitvami. Junija so se stroški zdravstvenega zavarovanja v ZDA povišali za 4,5 odstotka v primerjavi z letom prej, kar je sicer manj od inflacije, ki je v ZDA 9,1-odsotna. A ker cene hrane, goriva, najemnine in komunalnih storitev naglo naraščajo, si mnogi Američani težko privoščijo zdravstveno oskrbo in zdravila.

“Ljudje morajo sprejemati grozne kompromise – ali si plačajo zdravila, diagnostični test, obisk zdravnika ali pa osnovne življenjske stroške, torej gorivo, hrano, varstvo za otroke,” je povedal Alan Balch, generalni direktor fundacije Patient Advocate.

Nova raziskava Gallupa in West Health je pokazala, da sta skoraj dva od petih odraslih – približno 98 milijonov Američanov – odložila zdravljenje ali se mu odpovedala, znižala stroške vožnje, komunalnih storitev in hrane ali si izposodila denar za plačilo zdravstvenih storitev v zadnjih šestih mesecih.

Približno eden od štirih odraslih zaradi naraščajočih stroškov opusti oskrbo ali zdravila, je pokazala raziskava. Kar 39 odstotkov pa jih skrbi, kako si bodo zdravstveno oskrbo plačevali v prihodnjih mesecih. “Inflacija in njen vpliv na zdravstveno varstvo uničujeta družine in posameznike, zato se moramo v ZDA zbuditi in ukrepati,” pravi predsednik West Healtha Tim Lash.

Lekarna v ZDA
PROFIMEDIA

71-letna Libby Dancy je vodja organizacije, ki pomaga starejšim v težavah na podeželju Virginije. Sama si upokojitve ne more privoščiti. “Verjetno bom delala tukaj, dokler me ne najdejo mrtve v pisarni,” je dejala. Trikrat je premagala raka in vsak mesec porabi več sto dolarjev za zdravila, tablete za srce, za zdravljenje dihal in inzulin. Zato krči svoj proračun: v poletni vročini ne vklopi klimatske naprave in se odreka zdravilom proti alergijam, probiotikom in vitaminom.

“To mi je porušilo sistem,” pravi Dancy. “Če ne jemljem zdravil proti alergijam, veliko kiham, oči se mi močno solzijo in me srbijo. Imunski sistem mi oslabi, pojavi se mi astma. Nato moram na dihalne tretmaje, ki so dragi.” Visoki stroški zdravstvenih storitev so že dolgo finančno breme za milijone Američanov in so v zadnjih desetletjih rasli hitreje od inflacije. Toda zdaj naraščajoči stroški za druge vsakodnevne potrebščine povečujejo obremenitev.

Naraščajoča inflacija je v drugem četrtletju povzročila rekordno visoko raven dolga ameriških gospodinjstev, za več kot 1.600 milijard evrov ga je že. Za nekatere je upravljanje družinskega proračuna iz dneva v dan težje. Ali kot pravi Angelina Scott: “Počutim se, kot da me počasi duši. Zakaj moram izbirati med zdravjem in osnovnimi življenjskimi potrebščinami?”

Ameriški spopad z inflacijo

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 220 demokratskimi glasovi proti 207 republikanskim v petek potrdil predlog zakona za boj proti inflaciji, ki med drugim uvaja minimalni davek na dobičke korporacij, zvišuje sredstva za boj proti podnebnim spremembam in zajema tudi znižanje stroškov zdravstva za navadne Američane. Potrditev tega paketa ukrepov v predstavniškem domu je politično pomembna zmaga demokratov in ameriškega predsednika Bidna, ki izgublja politično podporo. Republikanci so bili sicer enotno proti predlogu in še vedno trdijo, da gre za škodljiv zakon, ki bo z višjimi davki uničil ameriške družine, čeprav nihče, ki ne zasluži več kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo plačal višjih davkov. (STA)

Avtor: Gabe Cohen/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje