Iran in Pakistan po medsebojnih napadih: jima bo uspelo zgladiti odnose?

Svet 22. Jan 202415:03 0 komentarjev
Iran
Foto: PROFIMEDIA

Po nedavnih zračnih napadih med Iranom in Pakistanom, v katerih je umrlo skupno 11 ljudi, sta državi napovedali ponovno vzpostavitev normalnih diplomatskih odnosov.

Iran in Pakistan sta danes po nedavnih zračnih napadih med državama napovedala ponovno vzpostavitev normalnih diplomatskih odnosov. Veleposlanika obeh držav naj bi se vrnila na svoja položaja, iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian pa naj bi konec januarja obiskal Islamabad.

“Po telefonskem pogovoru med zunanjima ministroma Pakistana in Islamske republike Iran sta se strani dogovorili, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti do 26. januarja,” sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v skupni izjavi navedli zunanji ministrstvi obeh držav.

Pakistan je namreč po nedavnem napadu Irana na skrajneže v sosednji državi odpoklical svojega veleposlanika iz Teherana, obenem pa je pakistansko zunanje ministrstvo iz države odslovilo iranskega veleposlanika.

Na povabilo pakistanskega zunanjega ministra Džalila Abasa Džilanija bo njegov iranski kolega Amir Abdolahian 29. januarja obiskal Islamabad, so še napovedali.

V medsebojnih napadih umrlo 11 ljudi

Iran je minuli torek izvedel zračne napade na cilje v Iraku in Siriji, pa tudi v pokrajini Balučistan na jugozahodu Pakistana. Glede na navedbe Teherana je bila tarča napada teroristična skupina Džajš al Adl, in sicer kot odgovor na nedavne napade te skupine v Iranu.

Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv, dva dni zatem pa je tudi pakistanska vojska izvedla zračne napade na položaje oboroženih skupin v Iranu, ki so jih utemeljili z verodostojnimi obveščevalnimi podatki o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih.

V obeh napadih je bilo po navedbah oblasti v obeh državah skupaj ubitih 11 ljudi, večinoma žensk in otrok. Po tem nenadnem povečanju napetosti sta obe strani konec prejšnjega tedna sporočili, da sta se dogovorili o deeskalaciji razmer.

Medsebojno bombardiranje Irana in Pakistana je minuli teden povzročilo dodatno zaskrbljenost mednarodne skupnosti, medtem ko Bližnji vzhod pretresa vojna med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom na območju Gaze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!