Guterres po zasedanju Varnostnega sveta: Svet si ne more privoščiti nove vojne

Svet 14. Apr 202405:21 > 22:26 25 komentarjev

Po nedeljskem večurnem zasedanju izraelskega vojnega kabineta še vedno ni jasno, če in kakšen bo odgovor Izraela na nočni napad iz Irana. Je pa vojni kabinet v nedeljo zvečer potrdil nov operativni načrt za napad in obrambo. Iran je v noči na nedeljo proti Izraelu poslal več kot 350 dronov in raket, Izrael pa je večino prestregel. Od takojšnjega povračilnega napada naj bi Izrael odvrnil ameriški predsednik Joe Biden. Če povračilnega napada s strani Izraela ne bo, je Iran s svojimi napadi zaključil, so sporočili iz Teherana. V primeru izraelskega povračila pa Iran napoveduje "še močnejši odziv od sobotnega napada".

Nočni napad Irana na Izrael je po poročanju CNN trajal okoli pet ur. Iran je proti zahodu izstrelil več kot 350 dronov, balističnih raket in manevrirnih raket, je sporočila izraelska vojska. “Veliko večino raket je naš sistem protiraketne obrambe prestregel zunaj meja Izraela,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari.

Izraelska vojska je prestregla 99 odstotkov vseh raket. Na izraelsko ozemlje je padlo le manjše število, je še povedal Hagari in dodal, da “so povzročile manjšo škodo v vojaški bazi na jugu države, vendar brez žrtev”. Iranska državna televizija je ob tem navajala drugačne podatke. Poročali so, da je polovica vseh izstrelkov zadela cilje v Izraelu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v prvem odzivu na družbenem omrežju X zapisal, da bo Izrael zmagal. “Prestregli smo. Blokirali smo. Skupaj bomo zmagali,” je zapisal.

Iranska misija pri ZN je sporočila, da je po odgovoru na napad Izraela na iranski konzulat v Damasku za Iran zadeva zdaj zaključena, a svari pred morebitnimi povračilnimi ukrepi Izraela.

Da se bo Izrael odzval na iranski napad, je danes za CNN dejal izraelski uradnik. Povedal je, da Izrael še ni odločil, kakšne vrste taktiko bo ubral. Izraelski vojni minister pa je kasneje dejal, da bo Izrael poplačilo zahteval takrat in na tak način, kot mu bo ustrezalo. Pričakovalo se je, da bo glede odločitve o povračilnem napadu Izraela več znanega po koncu zasedanja vojnega kabineta, a tudi tokrat brez odgovorov. Tiskovni predstavnik vojske je na vprašanja odgovoril samo, da si bo Izrael še naprej prizadeval varovati svoje ljudi. V nadaljevanju je pojasnil, da je kabinet v odgovor na iranski napad odobril operativne načrte napada in obrambe.

Pomembno besedo pri povračilnem napadu naj bi imel ameriški predsednik Biden

V primeru povračilnega napada Izraela pa bo odziv Irana še večji od sobotnega napada, je opozoril vodja iranskih oboroženih sil Mohammed Bagheri. Ob tem je pozval ZDA, naj Izraelu ne pomagajo pri napadih, saj bodo v tem primeru napadli ameriška oporišča.

Ameriški predsednik Joe Biden je med tem izraelskemu premierju Netanjahuju že povedal, da ZDA ne bodo sodelovale v ofenzivi proti Iranu. Bidnove besede so v nasprotju z napovedmi izraelskega uradnika, ki je za New York Times dejal, da bo morebiten odziv Izraela “usklajen z zavezniki”.

Newyorški časnik tudi poroča, da naj bi Izrael že ponoči načrtoval takojšen povračilni napad na Iran, a da ga je od tega odvrnil klic ameriškega predsednika. Katarska televizija Al Džazira ob tem špekulira, da bi lahko Izrael v zameno za odpoved napada od ZDA zahteval dodatno podporo v vojni z Gazo.

Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Dogajanje spremljamo iz minute v minuto

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje