Iran: pridržali še tri novinarke, ministri EU dosegli dogovor o novih sankcijah

Svet 23. Jan 202313:28 0 komentarjev
Teheran, Iran
Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

V Iranu so pridržali še tri novinarke, ministri Evropske unije pa so se dogovorili o novih sankcijah zoper to državo. Razlog za to je "kruta in nesorazmerna" uporaba sile iranskih oblasti proti mirnim protestnikom.

V Iranu so v zadnjih dveh dneh aretirali še tri novinarke, s čimer se je skupno število pridržanih novinarjev v tej državi po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) v zadnjih mesecih povzpelo na 90. Pridržane novinarke so premestili v zloglasni zapor Evin v Teheranu, kamor pogosto zapirajo ljudi, povezane z nedavnimi protesti.

“V zadnjih 48 urah so bile v Teheranu pridržane najmanj tri novinarke, in sicer Melika Hašemi, Sajdeh Šafjej in Mernuš Zarej,” so v reformističnem časopisu Etemad povzeli navedbe teheranskega sindikata novinarjev. Razlogov za pridržanje treh novinark oblasti niso podale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preberite še: “To je čas domišljije in poguma, a tudi žalovanja”

Približno polovico od 90 pridržanih novinarjev so v zadnjih mesecih izpustili proti plačilu varščine, medijska svoboda v Iranu pa ostaja močno omejena. Na lestvici medijske svobode, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja (RSF), Iran zaseda 178. mesto izmed 180 obravnavanih držav.

Konec oktobra je več kot 300 iranskih novinarjev podpisalo izjavo, v kateri so kritizirali oblasti zaradi “aretacij kolegov in odvzema državljanskih pravic”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Iran od lanskega septembra pretresajo protivladni protesti, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute jo je v Teheranu aretirala moralna policija. Po ocenah ZN je bilo od začetka protestov v državi aretiranih najmanj 14.000 ljudi, na smrt pa jih je bilo obsojenih najmanj 18, med katerimi so vsaj štiri že usmrtili.

Ministri EU sprejeli dodatne sankcije zoper Iran

Ministri za zunanje zadeve Evropske unije so danes dosegli dogovor o novem svežnju sankcij zoper Iran, ki so po navedbah švedskega predsedstva usmerjene zoper ljudi, ki so odgovorni za represijo v državi, poroča tiskovna agencija Reuters. Unija je sankcije uvedla še proti 37 posameznikom in pravnim osebam.

Med posamezniki, ki so jim zamrznili premoženje v EU in jim prepovedali vstop v unijo, je tudi iranski minister za šport Sejed Hamid Hazaveh Sadžadi. Kot je razvidno iz uradnega lista EU, so ga na seznam uvrstili zaradi preprečevanja iranskim športnikom, da bi se na mednarodnem prizorišču izražali proti represiji v državi.

Na seznamu sankcioniranih sta po novem tudi vodja in programski direktor iranske državne televizije Irib, poleg njiju pa tudi več članov iranskega parlamenta. Sankcije so ministri, ki se danes sestajajo v Bruslju, uvedli še proti vladnemu uradu, ki določa moralna pravila, in njegovemu vodji. Na seznam pa so prav tako dodali 12 regionalnih enot iranske revolucionarne garde, je razvidno iz uradnega lista EU.

V preteklih treh svežnjih je EU sankcije uvedla že proti več kot 60 iranskim uradnikom in pravnim osebam. V uniji je vse glasnejša tudi razprava o uvrstitvi iranske revolucionarne garde na seznam terorističnih organizacij, za kar se med drugim zavzemata Nemčija in Nizozemska.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob prihodu na današnje zasedanje pojasnil, da mora biti pred tovrstno odločitvijo na ravni EU v eni od držav članic sprejeta sodna odločitev o tem.

Na sprejetje četrtega svežnja sankcij proti Iranu se je že odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je Irancem sporočil, da bo EU še naprej podpirala njihova prizadevanja za svobodo in dostojanstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!