Iran trdi, da je razvil hipersonično raketo

Svet 10. Nov 202211:46 1 komentar
Hiperzvočna raketa
(Na simbolični fotografiji hiperzvočna raketa). Raytheon Missiles & Defense/REUTERS

Iran je razvil hipersonično raketo, ki lahko prebije vse protiraketne sisteme, je danes izjavil general Amirali Hadžizadeh, poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde. Prepričan je, da bo trajalo desetletja, preden bo razvit sistem, ki bo sposoben raketo prestreči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ta hipersonična balistična raketa je bila razvita za boj proti protiraketnim ščitom in bo sposobna prebiti vse protiraketne sisteme,” je dejal general Amirali Hadžizadeh in pri tem pojasnil, da njen razvoj predstavlja velik generacijski preskok na področju raket, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

Do domnevnega razvoja hipersonične rakete prihaja le nekaj dni po tem, ko je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahijan priznal, da je Iran Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike, a poudaril, da so vse v Rusijo poslali še pred vojno v Ukrajini.

Hipersonične rakete lahko, tako kot tradicionalne balistične rakete, nosijo jedrsko orožje in letijo z več kot petkratno hitrostjo zvoka. Za razliko od balističnih raket pa hipersonične letijo nižje in jih je posledično težje izslediti, svoje cilje pa dosežejo hitreje.

Severna Koreja je že lani preizkusila svojo verzijo hipersonične rakete. V tekmi za razvoj teh raket trenutno vodi Rusija, sledijo ji še Kitajska in ZDA. Medtem ko so države, kot so ZDA, razvile sisteme za obrambo pred manevrirnimi in balističnimi izstrelki, pa sposobnost sledenja in sestrelitve hipersoničnega izstrelka ostaja vprašljiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje