Iranske sile protestnice streljajo v obraz in genitalije, protestnike pa v noge

Svet 09. Dec 202217:11 0 komentarjev
protest, iran
PROFIMEDIA

Poškodbe iranskih protestnic in protestnikov se razlikujejo. Moške pogosteje ustrelijo v noge, zadnjico in hrbet, ženske pa v obraz, prsi in genitalije, pravijo iranski zdravniki. Pogoste so tudi poškodbe oči. Zdi se, da protestnike držijo na tleh in jih v oči ustrelijo iz neposredne bližine, je po fotografijah poškodb ocenil britanski obrazni kirurg. Vedoč, da bodo protestniki potrebovali zdravniško pomoč, so oblasti okrepile nadzor nad bolnišnicami. Zato zdaj, da bi se izognili aretacijam, protestnike zdravijo na skrivaj.

Iranske sile na protestih streljajo protestnice v obraz, prsi in genitalije, številni protestniki so zaradi poškodb izgubili vid. Guardian je govoril z izraelskimi zdravniki in medicinskimi sestrami ter pridobil fotografije poškodb. Da bi se izognili aretacijam, protestnike zdravijo na skrivaj. Rane žensk in moških se razlikujejo, moške pogosteje ustrelijo v noge, zadnjico in hrbet.

“Zdravil sem žensko v zgodnjih dvajsetih letih, ki sta jo dve krogli zadeli v genitalije. Deset drugih krogel jo je zadelo v notranjo stran stegna. Te je bilo mogoče zlahka odstraniti, izziv sta bili dve krogli, ki sta se zataknili med sečnico in vaginalno odprtino,” je povedal eden izmed zdravnikov. “Obstajala je resna nevarnost okužbe nožnice, zato sem jo prosil, naj gre k zaupanja vrednemu ginekologu. Povedala je, da jo je na protestu obkrožila skupina približno desetih varnostnih agentov ter jo ustrelila v genitalije in stegna,” je opisal in dodal: “Lahko bi bila moja lastna hči.”

Zdravnik iz province Isfahan meni, da ženske in moške napadajo na različne načine, ker “želijo uničiti lepoto žensk”. Zdravnik iz Karaja, mesta blizu Teherana, pa pravi, da varnostne sile “streljajo na obraze in zasebne dele žensk, ker imajo kompleks manjvrednosti. Svojih seksualnih kompleksov se želijo znebiti tako, da prizadenejo te mlade ljudi.”

Guardian je za odziv zaprosil iransko zunanje ministrstvo, a se za zdaj še ni odzvalo.

Zdi se, da protestnike namerno oslepijo

Teheranski kirurg je opisal primer 25-letnika, ki so ga 16. septembra, ko so se protesti šele začeli, ustrelili v obraz. “Naboji so zadele njegove oči, glavo in obraz … Na obe očesi je skoraj oslepel. Zaznava le še svetlobo. Njegovo stanje ni dobro,” je rekel. 25-letnik ni protestiral.

Odmeval je primer študentke Ghazal Ranjkesh iz pristaniškega mesta Bandar Abas. Ko se je vračala z dela, so jo ustrelili v desno oko. “Zadnja podoba, ki jo je videlo moje desno oko, je bil nasmeh osebe, ki je streljala name,” je zapisala na Instagramu.

Protesti v Iranu
Profimedia

To sta le dve izmed več sto poročil o poškodbah vida po obstreljevanju iz neposredne bližine. Guardian je pridobil fotografije poškodovancev, ki so imeli v očesih naboje. Več kot 400 iranskih oftalmologov je v javnem pismu opozorilo na to, kar se zdijo kot namerne oslepitve protestnikov.

Guardian je fotografije poškodb oči in obraza pokazal ustnemu in obraznemu kirurgu iz Združenega kraljestva Iainu Hutchisonu. Ta je sklepal, da so bili protestniki “ustreljeni iz neposredne bližine, s streli neposredno v očesa, kar je povzročilo resne trajne poškodbe vida ali slepoto”. Po njegovih besedah narava poškodbe kaže, “da so jih držali na tleh ali so bili negibni in niso mogli premakniti glave”.

Naboje odstranjujejo v temi, okrepljen nadzor nad bolnišnicami

Z nevarnostjo pa se ne soočajo le protestniki, temveč tudi zdravniki, ki jih zdravijo. Zdravnica iz Mazandarana je povedala, da tako kovinske kot plastične naboje odstranjuje pri ugasnjenih lučeh, da jih ne bi odkrili. “Ženske je tako sram iti v bolnišnico, da se mnoge zdravijo doma. To je lahko zelo nevarno,” je dejala.

Vedoč, da bodo protestniki potrebovali zdravniško pomoč, so oblasti okrepile nadzor nad bolnišnicami. Zdravnik iz bolnišnice v Širazu je povedal, da so konec prejšnjega meseca pred urgentnim okulističnim oddelkom namestili novega varnostnika. “Nadzoroval je, kdo vstopa in izstopa iz urgentnega oftalmološkega oddelka, in vsakič zahteval naše osebne izkaznice. To je bilo prvič, da sem to videl v bolnišnici. Videti je bilo, kot da so varovanje okrepili po tem, ko smo sprejemali vse več protestnikov s poškodbami oči,” je dejal.

V drugih delih države, zlasti v Kurdistanu, kjer je vlada blokirala cela mesta, morajo prostovoljci povoje in zdravila tihotapiti peš.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!