Iran po smrti predsednika že izbral začasnega namestnika in razpisal volitve

Svet 20. Maj 202406:07 > 21:47 18 komentarjev
nesreča, iran, predsednik
Prizorišče nesreče, v kateri je umrl iranski predsednik (Foto: Stringer/WANA/via Reuters)

Reševalci so zgodaj zjutraj našli razbitine strmoglavljenega helikopterja, s katerim sta letela iranski predsednik Ebrahim Raisi in zunanji minister Hosein Amirabdolahian. Kot so sporočili, ni nobenih znakov, da so potniki nesrečo preživeli. Po smrti predsednika in zunanjega ministra so v Iranu razglasili petdnevno žalovanje. Pogreb bo v torek, nove predsedniške volitve pa so razpisali za 28. junij. Izbrali so tudi začasnega predsednika, ki bo državo vodil do poletnih volitev.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, zunanji minister Hosein Amirabdolahian in drugi uradniki nedeljske helikopterske nesreče na severu Irana niso preživeli. Reševalci Rdečega polmeseca, ki so se zgodaj zjutraj prebili do razbitin, so po poročanju Al Džazire dejali, da ni nobenih znakov, da bi kdo od potnikov preživel.

Kot je pozneje sporočil vodja reševalcev, so reševalno in iskalno akcijo končali, posmrtne ostanke devetih ponesrečenih pa bodo odpeljali v mesto Tabriz. O smrti Raisija in preostalih potnikov so poročali tudi iranski državni mediji, novico pa je za tiskovno agencijo Reuters potrdil tudi neimenovani iranski uradnik. Po spletu so zakrožile tudi fotografije s kraja helikopterske nesreče, ki se je zgodila na hribovitem terenu. Kot lahko vidimo na posnetkih iz zraka, je od strmoglavljenega helikopterja ostal le rep, preostali del pa je skoraj popolnoma zgorel.

Reševalna akcija je trajala 15 ur, poleg težko prehodnega goratega terena pa sta jo ovirala tudi slabo vreme in gosta megla, zaradi česar niso mogli vzleteti reševalni helikopterji. Prav slabo vreme je eden od morebitnih vzrokov za nesrečo. Preiskava vzroka strmoglavljenja še poteka, poročajo iranski državni mediji.

iranski predsednik
Iranski predsednik med obiskom pri azerbajdžanskem kolegu (Foto: PROFIMEDIA)

Popoldne je iz Turčije, ki je poslala reševalne helikopterje, prišlo še več informacij o nesreči. Turški minister za promet Abdulkadir Uraloglu je dejal, da je iskanje helikopterja toliko časa vzelo zato, ker zračno plovilo ni oddajalo lokacijskega signala. Ali je bil izklopljen namerno ali pomotoma, še niso ugotovili.

Možnosti, da bi bil v nesrečo vpleten Izrael, nihče ne omenja, izraelski mediji pa so ob sklicevanju na neimenovane vladne vire poročali, da Izrael nima nič s strmoglavljenjem.

Nesreča se je zgodila ob vrnitvi iranskih uradnikov iz Azerbajdžana. Raisi je namreč v nedeljo skupaj z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom tik ob iranski meji odprl jez na reki Aras. Na helikopterju je bilo skupaj devet ljudi, poleg predsednika Raisija in zunanjega ministra še guverner iranske obmejne province Vzhodni Azerbajdžan Malek Rahmati ter člani posadke in varnostniki. Ponesrečeni helikopter je potoval v konvoju skupno treh helikopterjev, preostala dva sta varno prispela na cilj.

Volitve bodo 28. junija

Danes je ob novici o predsednikovi smrti že potekal izredni sestanek iranske vlade, na katerem so imenovali začasnega vodjo države in se poklonili pokojnemu Raisiju.”Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neumornim duhom Raisija,” so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo. Medtem so državne televizije prekinile program in poleg izrednih novic začele predvajati muslimanske molitve za pokojnega predsednika. Novica o njegovi smrti je sicer pri Irancih naletela na mešan odziv.

Vrhovni iranski voditelj ajatola Ali Hamenej je razglasil petdnevno žalovanje. Pokojnega predsednika je opisal kot neutrudnega, z njegovo smrtjo pa da je iransko ljudstvo izgubilo “dragoceno in iskreno osebo”. Popoldne so z vlade sporočili, da se bo pogrebna slovesnost za Raisija začela v torek v severozahodnem mestu Tabriz. Nato bodo njegovo truplo prepeljali v Teheran, piše CNN.

Iranske oblasti so sporočile, da bodo po smrti predsednika Ebrahima Raisija in njegovih spremljevalcev novega predsednika države izbirali na volitvah 28. junija. Datum volitev so skupaj sprejeli vodje sodne, izvršilne in zakonodajne veje oblasti v Iranu.

Kdo bo vodil Iran do volitev?

V iranski ustavi je v primeru smrti predsednika predvideno, da njegovo mesto začasno prevzame prvi podpredsednik, kar pa mora odobriti vrhovni voditelj. Kot piše CNN, je predsedniško mesto s strinjanjem vrhovnega voditelja ajatole Hameneja začasno zasedel Mohamad Mohber.  “Vsi bi morali kljub incidentu nadaljevati s svojimi vlogami. Ta tragični incident na noben način ne bo motil vlade in vodenja naše države,” je povedal ob nastopu novega položaja.

Ob tem velja poudariti, da ima v iranskem sistemu največ moči vrhovni voditelj oziroma ajatola. Ta ima zadnjo besedo pri vseh odločitvah o notranjih in zunanjih zadevah, kar zmanjšuje pomembnost predsednika države. Za začasnega zunanjega ministra so medtem že določili Alija Bagherija Kanija, ki je vodil iranske delegacije v pogajanjih z ZDA o jedrskih vprašanjih in izmenjavi zapornikov.

Ali Hamenej
Ajatola Ali Hamenej (Foto: PROFIMEDIA)

Ob smrti iranskega predsednika se vrstijo izrazi sožalja iz več držav. Kitajski voditelj Ši Džinping je njegovo smrt označil za veliko izgubo, Raisija pa kot kitajskega prijatelja. Ruski predsednik Vladimir Putin je Raisija označil za izjemnega politika in ruskega prijatelja z neprecenljivim prispevkom k dobrim medsebojnim odnosom. Že prej je globoko užaloščenost in šokiranost nad smrtjo Raisija izrazil indijski premier Narendra Modi.

Pakistan bo po navedbah premierja Šebaza Šarifa zaznamoval dan žalovanja. “Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom,” je zapisal na X. Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. Izrazi sožalja prihajajo tudi iz Evrope. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na omrežju X zapisal, da EU izraža iskreno sožalje in da so v mislih z družinami vseh umrlih. Solidarnost z iransko vlado in iranskim ljudstvom je izrazila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni. Sožalje sta družinam žrtev in prizadetim državljanom Irana izrazila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ter zveza Nato, podobno sporočilo pa je prišlo tudi iz Pariza. Sožalje so izrazili tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). 

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je družinam umrlim izrekel sožalje, spomnil pa se je tudi na Irančane.

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. “Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube,” je sporočilo na Telegramu. Dodalo je še, da ceni Raisijevo “podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost” s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani. Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot “zaščitnikom odporniških gibanj”. V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil “trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev”.

Bonus video: Kaj morate vedeti o evropskih volitvah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje